Konu: Nergis
View Single Post
Eski 07-01-2012, 22:12   #1021
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi oktay_ Mesajı Göster
evet sık suladım galiba farkında olmadan. ne güzel çabucak uzuyor diyordum bide

ilk sene hepsi açmadı sonraki sene saksıdan sökmez isem çiçek sayısı artar inşallah..
Bu Karaburun nergislerinin çiçek verimleri oldukça az..beni en çok üzen ve en çok kafa yorduğum konulardan biri bu..

Ama.. ne yaparsanız yapın..ister soğuklama yapın..ister farklı zamanlarda ekin..isterseniz farklı derinliklere ekin..sonuç pek değişmiyor..bu Karaburunlarda çiçek verimi üçte bir oranını pek fazla geçmiyor..

Bakın yeni bir araştırma buldum..Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı'nda Prof.Dr. Ercan Özzambak danışmanlığında Nihal Acarsoy tarafından yapılan yüksek lisans tezi araştırması bu..

Bu yüksek lisans tezinin 50. sayfasının 4.3 sayılı maddesinde '' denemede toplam 150 saksı ve her saksıda 4 soğan kullanılmıştır. Toplam 600 soğandan 233 tanesinden çiçek elde edilmiştir. Bir başka deyişle soğanların % 38.67 si çiçeklenmiştir. Bitkilerin satılabilmesi için çiçeklenmesi gerekir. Soğanlar yaklaşık olarak aynı büyüklükte olmalarına rağmen o yıl hepsi çiçeklenmeyebilir ki, bu da çalışma sırasında görülmüştür Çevre şartları soğanın büyüme ve gelişmesinde etkilidir. Dolayısıyla bu durum gelecek yılın çiçeğini belirleyen önemli bir unsurdur '' denilmektedir.

Bazı soğanlı süs bitkilerinin saksı bitkisi olarak değerlendirilmesi üzerine araştırmalar [A research on evaluation of some bulbous ornamental plants as potted plants]

Oktay Bey..bakın sizin 15-16 kök soğanda 4-5 çiçek var..
Benim İstanbul'da site bahçesinde ekili 3 soğanım var..bu yıl sadece birinde çiçek var..ki, yaprakları koyu yeşil, çok gürbüz büyümesine rağmen..

Yani bu araştırmada da denildiği gibi Karaburunlar'da % 38 cıvarında çiçek verimi tesbiti doğru..

Düzenleyen pria : 21-01-2013 saat 10:08
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön