Konu: Kaplumbağa
View Single Post
Eski 28-03-2007, 15:36   #1
beyaz melek
melek
 
beyaz melek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 97
Kaplumbağa

KAPLUMBAĞALAR

Kaplumbağalar, omurgalı hayvanlardır. Hayvanlar aleminde; sürüngenler sınıfında yer alırlar.
Kaplumbağalar akciğer solunumu yapmaktadırlar. Akciğerler anatomik olarak sırta doğru yerleşmiş ve kabuğa yapışmış şekildedir. Diğer hayvanlarla karşılaştırıldığında kürek kemiği karın tarafında görülmektedir. Göğüs kafesleri yoktur. Boyun omurları hareketli sırt ve bel omurlarının kuyruğa kadar kabukla kaynaşmış olduğu görülmektedir. Yemek boruları S şeklinde kıvrımlıdır. Tek delikten gaita ve idrar atarlar. Korktukları zaman kakalarını yaparlar. Normal kakaları zeytin çekirdeğine benzer. Dolaşım sistemleri dört gözlü kalp tam vücudun ortasına yerleşmiştir.
Kaplumbağaların başı vücutlarına oranla çok küçüktür. Ağızları bir kuşun gagasına benzer. Dişlerin yerini sert ve kesici yapıda boynuzsu bir tabaka almıştır. Kaplumbağalar, bununla besinlerini yakalar ve parçalarlar. Dil kısa ve yumuşaktır.
Ayaklarına gelince, bunların uçlarında beşer parmak vardır, karada ve bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda bunlar hareketlidir. Uçlarındaki tırnaklar kıvrık ve serttir. Bataklıklarda yaşayan kaplumbağalarda birbirleriyle bir zar aracılığıyla birleşmiş küreğe benzer bir durum almıştır. Bunların arka ayak parmaklarının sayısı dörttür. Deniz kaplumbağalarında ise parmaklar bitişiktir. Bu yüzden parmaklar tek başlarına hareketsizdirler.
Kaplumbağalar yumurtlama yolu ile ürerler. Yumurtalar genellikle yuvarlaktır. Dişi kaplumbağa yazın yumurtlar. Bunları nemli toprakta arka ayaklarıyla oyduğu bir çukurun içine bırakır. Sonra yabancı hayvanlar ve insanlar almasın diye yumurtaların üzerini toprak ile örter. İki ay dolmadan yavrular yumurtadan çıkar, kendi kendilerine beslenirler.



YAŞADIKLARI ORTAMA GÖRE ÜÇ GURUPTA TOPLANIRLAR
1- Kara Kaplumbağaları
2-Tatlısu Kaplumbağaları
3-Deniz Kaplumbağaları

ÜLKEMİZDE BULUNAN KAPLUMBAĞA TÜRLERİ

1- Mahmuzlu Akdeniz kaplumbağası

2- Hermen kaplumbağası
3- Benekli kaplumbağa
4- Çizgili kaplumbağa
5- Fırat kaplumbağası
6- Sini kaplumbağası
7- Yeşil kaplumbağa

8- Nil kaplumbağası
Kaplumbağalar eski jeolojik zamandan beri yaşayan hayvanlar olup 200 -300 milyon yıl öncesinden günümüze kadar nesillerini devam ettirmeyi başarmışlardır.
Çevre kirliliği diğer canlılar gibi, kaplumbağaların nesillerini de yok olma tehlikesi ile karşı karşıya getirmiştir. Ülkelerdeki bilinçsiz ve plansız şehirleşme, tarlaların ve ormanların azalması kara kaplumbağalarının yaşama ortamlarını ve yumurta bıraktıkları yerleri yok etmektedir. Bunun yanında orman yangınları da benzer, olumsuz etkiler yaratmaktadır. Evsel ve sanayi artıklarının arıtılmadan ırmak, göller ve denizlere akıtılması tatlı su ve deniz kaplumbağalarının ölümlerine yol açmaktadır.

Kaplumbağalar halkımız arasında TOSBAĞA olarak da isimlendirilmektedir.

Evlerinde kaplumbağa besleyen insanların kaplumbağalar hakkında yeterli bilgiye sahip olmamaları, kaplumbağaların yaşamlarına zarar vermektedir.

beyaz melek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön