Evet ısınma en önemli konuymuş.
Biz sadece hafta sonları gittiğimiz için, ilk eve girdiğimizde bayağı soğuk bir ortam ile karşılaşıyoruz. Şömine ile tüm evi ısıtırsın dedi şömineyi yapan firma sahibi ama böyle bir şey yok. Şu kadar m2 yi ısıtır demelerine de inanmamak lazım. Ev tek göz olsa belki bu başarılabilir ancak tüm kapılar açılsa da şöminenin yandığı yer dışında ısınan bölüm olmuyor. Şömine en keyfli yanışıyla bile sadece bulunduğu yeri ( salonu) ısıtmakta bizde.
Diğer odalara elektrikli ısıtıcılar ile takviye yapmaktayız. Bu sene böyle geçecek ama gelecek sene döşenmiş kalorifer tesisatına gerekli ilaveleri yaparak evi kaloriferli hale getirmek zorunlu görünmekte. O takdirde şömine sadece keyf için yakılmış olacak.
Elektrikli kombi ile mesele çözülebilir ancak onun da masrafı sonradan ağır gelebilir diye endişem var. İlk yatırım maliyetine katlanıp sistemdeki suyu ısı pompası yardımıyla ısıtmak zaman içinde de güneş enerjisini takviye olarak devreye sokmak en akıllı yol herhalde.
Bir başka seçeneğimde banyodaki odun ve elektrikle çalışan termosifon. Odun yaktığımda çok kısa sürede 90 litre suyu 60-65 dereceye çıkarıyor. Ancak bu suyu kalorifer tesisatına aktaracak sistemi kuracak iyi bir tesisatçı bulmam lazım ki bu zor iş.
Odun yakmak devamlı çalışmanızı istiyor. Sabah külü temizliyorsunuz, ateşi yaktınız sonra hiç durmadan onu takip edeceksiniz. Hava kararmadan önce gece soğukta ayaza çıkmamak için ölçüsüne alıştığınız miktarda odunu evin içine taşımanız lazım. Meşe odunu harika bir yakıt. Gece yatarken sömineye atacağınız kalın bir odun sabaha kadar ateşi muhafaza ediyor şöminede. Ancak diğer zamanlarda zeytin odunu yakıyoruz çünkü meşe bol ateşle yanan bir odun olmadığından ısıyı istenilen miktarda yükseltemiyorsunuz.
(Odunu mutlaka yaz sonunda alıp depolamanın çok mühim olduğunu öğrendim. Kuru odun bulmak aksi halde çok zor, ben bir ton meşe- 1 ton zeytin yaz sonunda depolamıştım, korkmadan yakabiliyorum şu anda.). Ev ısınsa bu ısınma şeklinden gocunmamaktayım hatta açıkçası keyfte almaktayım. Odun köz haline geldiğinde içine 3-4 patates atmak veya mısır patlatma tenekesine iki avuç kestane koyup şöminenin içine onu sürmek yorgunluğu alıveriyor.
|