View Single Post
Eski 02-01-2012, 19:19   #459
Nuri Murvet
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karalale Mesajı Göster
Sevgili Nuri abi, öncelikle yeni yılın size ve sevdiklerinize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Sizden geçen sene de erik ağacım hakkın da yardım istemiştim. Budamanın iki sene geriye döndüreceğini, erikleri merdivenle toplamamı tavsiye etmiştiniz. Aynen dediğiniz gibi oldu ve doyasıya yeşil erik yedik. Bu sene önceliği sağlığı bakımından ağacıma vermek istiyorum. Çok şekilsiz bir görüntü aldı. Budama hakkında yardımlarınızı bekliyorum. Bu sene çok ılıman bir kış geçiriyoruz. Tomurcuklar belirgin olarak gözükmeye başladılar. Budama şekli ve zamanı hakında bilgilendirirseniz çok sevinirim. İşleriniz de kolaylıklar diliyorum. Selam ve sevgilerimle....
Merhaba sayın karalale hoşgeldiniz.

Güzel temenileriniz için öncelikle teşekkür ederim.

Yeni yılınızı kutlar. Ailenizle birlikte sağlıklı, huzurlu ve bereketli bir yıl olmasını temenni ederim.

Erik ağacınız sağlıklı görünüyor, bir kusuru yüksekten taçlanmış iki türlü budama şekli size önereceğim hangisi aklınıza yatıyorsa onu uygularsınız.

Bu iki budama şeklide ağacınıza uygundur, tercihi size bırakıyorum.

1- Ağacınızda bu yıl süren kuvvetli sürgünleri çıkış yerinden keselim...

Lider çıkan kuvvetli dalların ucunda bulunan çatal dal oluşumlarının sağ ve solundaki dalları 2-3 göz bırakarak keselim.

Birbirlerine değen veya çok fazla yaklaşan dalları alalım budamanız tamamdır.

Bu budama şeklinde meyve tutumu fazla olacaktır ve obur sürgün sayısı az olacaktır.

Name:  erik%202.jpg
Views: 2094
Size:  34.4 KB

2- Aşağıdaki fotoğrafta görüldüğü gibi ağacınızın tepe sürgünlerinin tamamını düzgün bir form içersinde kesersiniz, ağacınıza baskı yaparsınız.

Bu kesim şeklinde bu yıl meyve vermez veya çok az meyve tutar fakat bolca yeni sürgün verecektir.

Mevsim sonunda sonbaharda, yeni çıkan sürgünlerden liderler belirlenecek, bunun haricindekileri çıkış yerinden körlenecek, ağacınıza yeni bir form vereceksiniz.

Biraz zor ve iyi takip isteyen bir süreçtir.

Name:  erik%201.jpg
Views: 2359
Size:  38.0 KB

Ağacınızın çokta kötü bir formu yok, bir eksiği yüksekten taçlanması, bence ilk önerdiğim budama şekli size uygun olanıdır.

İkinci uygulama bilinçli bir budama ustası tarafından yapılmalıdır.

Budama sonrası bordo bulamacı uygulaması yapmanız yerinde olur.

Başarılar kolay gelsin...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön