View Single Post
Eski 02-01-2012, 00:45   #92
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Doğal yöntemler ile sabun yapmak için dört şeye ihtiyacınız var: Kaliteli bir zeytinyağı, meşe odununun külü, kil ve kaya tuzu.

Kalaylanmış bakır kazanlarda kaynatılan zeytinyağına ayrı bir yerde kaynatılmış ve dinlendirilmiş kül ile kil suyu karışımı ilave edilir.

Sabunlaşma görüldükten sonra kıvamının iyice yoğunlaşması beklenir ve içine kaya tuzu atılır.

Kazanın üzerine çıkan sabunlar alınarak tavalara dökülür. Yaklaşık bir ay kadar kurutulduktan sonra kesilir. Kesilmiş sabunları serin ve ışık görmeyen bir yerde üç dört ay daha kurutursunuz. Sonunda şekli bir şeye benzemeyen, birinin gramı diğerini tutmayan sabunlarınız olur.

Bu tarifi bir kenara not edin. Çünkü Anadolu’da yüzyıllarca uygulanmış ama artık neredeyse unutulmak üzere olan bu tarifin yerini sıvı kostikli tarifler aldı çoktan.

Annelerden biri ile yazışıyordum geçenlerde. Bebeğinin kirpiklerindeki alerjik bir durumdan bahsediyordu. Bir firmadan epey de uçuk bir fiyatla defne sabunu alıyormuş, bunu kullanıyormuş uzun zamandır.

“Sabunun kostiksiz olduğuna emin olun” gibi bir şey önerdim. Firmanın yetkilisine sormuş o da. Tuhaf bir yanıt almış: Sabunu kostik ile imal ettiklerini, ancak kostiği kendilerine has bir yöntemle ”uçurduklarını söylemiş firma yetkilisi!

Ben kimyager değilim ama “kostiği kendimize has bir yöntemle uçuruyoruz” açıklamasında tuhaflık olduğunu görmek de zor değil. Biraz araştırdım, sonra iyice emin olmak için müşterilerimden birine sordum; ülkenin en büyük ve en başarılı kimya firmalarından birinin yöneticisine… Gelen yanıt beklediğim gibi elbette. Kostiği uçurmak, yıkamak, asimile etmek, zararlarını bertaraf etmek falan asla mümkün değil. Kostik, bazik bir madde; en az kezzap, tuzruhu kadar tahriş edici bir madde.

Ne olur dikkat edin sabun alırken, kullanırken…

DOĞAL SABUN TARİFİ « Kuraldışı Dergi

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön