Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi turgutozcan
merhaba ismim turgut.amatör olarak çeliklendirme yapmak istedim zirai ilaçlar satan bir yere gittim dedim ki böle böle köklendirme sıvısı veya tozu bana birtane verildi ismi--enka crop; organik fertilizer seaweed extrakt.içeriği--organik madde %45--stokinin&gibereline 600 ppm--alginlik asit %5--suda çözünür k3o %18 --ph 9-11..çelikleri kestim buna batırdımm (toz halinde) torfa koydumm çelikler 20 santim 8 santimini torfta kalacak şekilde normal bir suladım üzerini sera gibi kapattım.acaba bu yaptıklarım doğrumu kullandıgım urun nekadar dogru sizlere bir danışmak istedim bilgilendirirseniz sevinirim
|
Merak ettim bu karışım köklendirmede başarılı oldumu...
Bu karışım köklendirme ile ilgili değilde bol çiçeklenme ve çiçek tutumu ile ilgili bir karışım olduğu en başta sitokinin ve giberallin karışımından kendini belliediyor...Alginik asit ise zaten yosunun bünyesinde olan bitki gelişimde herhangi bir uyarıcı özelliği olmayan bir maddedir. Benim kendi kişisel görüşüm bu karışım çeliklerin kökleneceği varsada köklenmeyi zorlaştıracak olmasıdır. Nedeni ise karışımın hem karışımın yoğunluğu, ve rizogenez(köklenme) ile doğrudan ilgisi olmayan hormonların bu karışım içinde varolması. Yoğun karışım ters turgor etkisi yapacak, çelikteki suyu köke çekecek, giberallin çelikteki dormansiyi kıracak, sitokininle beraber sürgün oluşumunu uyaracak ama çelikte su yok. Siz çelikleri nemli tutmaya çalıştıkça su akışı devamlı yukarıdan aşağıya olacak, çeliklerin tepesi besinsiz kalacak ve beslenemeyecek. Yani tomurcuklar bir taraftan uyanmaya zorlanacak bir taraftan ters su akışıyla çok zorlanacak. Umarım başarmışınızdır. Başarmışsanızda çelikleriniz baya bir zorlanmıştır.
Bu karışımı köklendikten sonra kullansanız bence çok daha uygun.
Eğer köklendirme için illa bir formül aranıyora yüzyılımızın en sihirli maddesi oxindir.
Hele oxin ve sitokini uygun oranlarda ve bilinçli uygularsak işimiz dahada kolaylaşır. Köklendirmede giberallin zaten yaşam mücadelesi veren çeliklerimizi oldukça zorlar. Doku kültürü laboratuarlarında bitki türlerinin çoğu için şu kanun vardır.
1.Fazla sitokinin / Az oxin = Sürgün oluşur
2.Fazla oxin / Az sitokinin= Kök oluşur
3.Fazla oxin / Fazla sitokinin = Yara dokusu (kallus) oluşur
Yani kısaca köklendirmeyi uyaracak bir madde istiyorsanız paranızı önce oxin sonra sitokinine yatırın.