View Single Post
Eski 28-12-2011, 12:21   #11
aclimm
Ağaçsever
 
aclimm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-08-2011
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 31
insülin direnci

Babamın geçen yıl yaşadığı hastalık beni çok etkiledi.Tüm hayatımı,tüm yediklerimi,tüm alışkanıklarımı gözden geçirmeme sebep oldu.Babam şeker hastalığına bağlı olarak oldukça kötü bir hastalığa yakalandı.Ailece çok etkilendik ve hayatımız,düzenimiz değişti.Sağlıklı olmanın kıymeti maalesef elden gidince anlaşılıyor.

Sayın Prof.Canan Karatay der ki;
''Dilimizde 4 çeşit tat alma duyusu vardır;tatlı,acı,ekşi,tuzlu olmak üzere... Şeker ağıza alındığı zaman diğer 3 duyunun üzerini kaplıyor ve o duyuları dumura uğratıyor!Bütün dünyada yiyecek endüstrisi de bu tat alma duyusunun bağımlılık yaptığını biliyor.Tatlı ve tuzlu her hazır yiyeceğin içine bu nedenle mısır şurubu dediğimiz,mısır unundan elde edilen son derece ucuz bir şeker olan früktoz katılıyor.Bütün ekmek,pasta,tatlı veya tuzlu ürünlerde bu yüzden früktoz bulunuyor.Onun için insanlar kilo problemlerini halletmeye çalışırken, alıştığı gıdaları bırakmakta özellikle de ekmek ve tatlı grubunda son derece zorlanıyorlar.Aynı eroin gibi beyin 'ekmeksiz yapamam'diyor.Bundan vazgeçmek hiç kolay olmuyor.Bu sebeple burada früktozdan en tatlı zehir olarak bahsedebiliriz''

Sayın Prof.Ahmet Aydın der ki;
Nişasta glükoz moleküllerinden oluşan birleşik bir şeker.Mısır şurubu,mısır nişastasının işlemden geçirilmesiyle elde ediliyor.Nişasta parçalanarak glükoza,ardından glükoz früktoza dönüştürülüyor.Bazı ürün paketlerinde mısır şurubuna 'nişasta bazlı sıvı şeker'adı veriliyor;kısaca 'NBSŞ' dendiği de oluyor.
Mısır şurubu , şeker pancarından elde edilen şekerden daha tatlı,üstelik daha ucuz ve taşınması daha kolay.Bu da gıda üreticileri için daha düşük maliyet ve daha yüksek kar anlamına geliyor.

İnce bağırsaktan emilerek karaciğere gelen früktoz metabolize edilmek için insüline gerek duymuyor.Sanki bu bir avantajmış gibi görünüyor.Fakat değişik metabolik süreçler için çok az früktoz kullanılabiliyor.Geri kalan tüm früktoz ise trigleseridlere (kan yağları) dönüşüyor.Tüm şekerler arasında en hızlı yağa dönüşen ise früktoz.Fazla früktoz tüketiminin hayvan modellerinde diyabet,hipertrigliseridemi,koroner kalp hastalığı,karaciğer yağlanması ve hipertansiyona yol açtığı gösterilmiş''

Yine sayın Canan Karatay'ın vurguladığı bir konu insülin direnci.Hazır olarak tükettiğimiz her gıdanın içinde şeker var.Ve şeker bağımlılık yapan bir tat.Yukarıda da anlatıldığı gibi firmalar insanları bağımlı hale getirmek için aklınıza gelebilecek herşeyin içine şeker katıyorlar.Fakat en ucuz ,en zararlı olanını , mısır şurubundan yapılan früktozu katıyorlar.Gıda firmaları için önemli olan elde edecekleri milyar dolarlık karlar.İnsanların sağlığı zerre kadar umurlarında değil.Hatta bence insanları soktukları durumlar tam da hayal ettikleri gibi!!Bir çoğumuz ''tatlı krizleri'' ni biliriz ve yaşamışızdır.İşte tüm bu döngü insanları bitmek bilmez bir tatlı aşerilmesi durumu içine sokuyor.

Şeker hastası olmasakta sürekli früktoz tükettiğimiz için karaciğerimizi yoruyoruz.Eh bir noktada artık vücut iflas etmeye başlıyor ve insülin direnci oluşuyor.İnsülin direnci oluşmuş bir kişi bu direnci kırmadıkça kilo almaya başlıyor ve buna engel olamıyor dahası aldığı kiloları bu dirençten dolayı veremiyor.Ve yağların çoğu göbekte birikiyor.Karnımızın içindeki iç organlarımız hızlı bir şekilde yağ ile çevreleniyor.Bu noktadan sonra 'su içsem yarıyor' dediğimiz noktaya geliyoruz.Bu şekilde kilo alan insanlar maalesef ;Obezite,karaciğer yağlanması,diyabet,hipertansiyon,kalp krizi,felç,inme,kronik artritler,kronik bel ağrıları,kanser çeşitleri,alzheimer,erken bunama,fibromiyosit,polikistik meme hastalığı,polikistik over sendromu,erken adet görme...gibi hastalıklara yakalanmaktan kaçamıyorlar.

Umarım sıkmamışımdır sizleri.Sadece çok doluyum, nasıl kandırılmışız yıllarca, nasıl koyun gibi onların oyunlarına gelmişiz çok yazık çok.
Sağlıkla kalın.

aclimm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön