Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tcbdf
merhaba enver hocam size birkaç sorum olacak merak ettigim konulara çözüm getirmek için 1.ankarada 1500 rakımlı bir bölgede 3 dekar alana açık alanda domates dikmek istiyorum. yani sera degil açık alanda topraksız tarım olurmu? 2. 3 dekara ne kadar fide giderim olur ve besin maddesi perlit ve ekipmanlar kabaca bir hesapla ? birde merak ettigim enver bey 90lı yıllardan beri bu işin içindesiniz. küçük çaplıda olsa kendiniz bu işin ticaretini yapmayı düşündünüzmü. ( yoksa uzaktan davulun sesi bize hoşmu geliyor aceba? ) saglıcakla kalın .
|
Sayın tcbdf, açık alanda topraksız tarım yapılabilir, ama bence 3 dönüm için uğraşmayın derim. Rakım 1500 diyorsunuz, yaz oraya ne zaman gelir? Gündüz ve gece sıcaklık farkı çok olur. Açık alanda risk çok fazla olabilir.
Sanırım sorunuzda, sera yapmayı düşünürmüsünüz demek istediniz? Kendi seramı yapmam için, kendi başıma hareket edebilecek bir sistem kurabileceğimi anladığım zaman yaparım. Ne demek bu; ürettiğim ürünü, yurt dışına kendi başıma pazarlıyabileceğim kadar sera yapabilecek olsam yapardım. Yani her hasatta bir tır domates kesebilsem, ki bu en az 20 dönüm sera yapar, o da yaklaşık en az 2.000.000 TL sermaye yapar. O parada bende yok. Yani kısaca, davulun sesi, buradan da hoş geliyor.
Yoksa bir miktar domates üretip, hiç bir üretimin değeri olmayan ülkemizde, tüccara, kabzımala mal satmaya çalışmak, sattığın malın parasını almak vs. vs. vs.
Aman arkadaşım; ben almıyayım. Böyle çok huzurluyum, sevdiğim işi yapıyorum, mutluyum... Varsın patron olmıyayım
Saygılarımla...