View Single Post
Eski 25-12-2011, 22:52   #180
muebbet
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 24-12-2011
herkese merhabalar
bütün konu ve cevapları büyük bir bilgi açlığıyla okudum lakin henüz tam olarak aradığım cevapları bulamadım.
zira hedeflediğim şey gübre vs elde etmek değil sadece bahçemde doğal ortamında yaşayan solucan populasyonunu artırmak.
ziraat ve tarımla uğraşan biri olmadığım için bu tür konular hakkında yeterli bilgiye sahip değilim araştırdığım konularda birçok mesleki terimi ph değeri vs okuyunca hönk diye kalıyorum sadece bi doğa aşığıyım ve doğaya en faydalı canlılardan biri olan solucanları öncelikle kendi bahçemden başlayarak populasyonlarını artırmak istiyorum bu konuda bilgilerinize ihtiyacım var.
ben bu yazın başında bahçemi düzenlerken yaprak döküntüleri arasında duran solucanların fidanlara herhangi bir yararı var mıdır diye araştırırken aslında onların mükemmel bahçıvanlar olduğuklarını öğrendiğim andan itibaren sayılarını çoğaltma gayreti içerisindeyim.
bu işe ilk olarak kendi gözlemlerim doğrultusunda mantığımı kullanarak çürümüş yaprakları çok sevdiklerini düşünerek çevre park bahçe ve bilimum yaprak bulabileceğim her yerden çuvallar dolusu yaprak getirip bahçeye gelişi güzel boca ettim sanırım umduğum şey olmadı sayıları birden artmadı.
daha sonra yine kendi mantığım doğrultusunda heralde bu kadar yaprağa ve neme rağmen pek fazla üreyen şeyler değiller diye düşünerekten bahçeye başka yerden solucan takviyesi yapmaya karar verdim.
solucan takviyesindeki tek amacım daha iyi gözlemde bulunarak haklarında daha çok bilgi sahibi olabilmekti ve kısmen gözlemlerim doğru sonuçlar doğurabiliyordu.
bahçemdeki solucan türünün ismini bilmiyorum ama oldukça koyu kırmızı iri vede hantal bi tür ışığa ve temasa karşı çok yavaş tepki veriyorlar zira daha minik olan yavrularıda öylelerdi.
bir süre sonra dışarıdan solucan takviyesi yapma girişimlerine başladım ama bahçem dışında neredeyse hiçbir yerde üç beş taneden fazla bulamıyor büyük zaman kaybı ve efor harcamaktan bıkıp nerdeyse vazgeçecekken son kez kürek vurduğum çeşme arkasında binlercesiyle karşılaşınca rahat bi nefes aldım.
büyük bir alanda her kürek vurduğum bölgede yüzlerce solucan çıkıyordu pek fazla zaman ve emek harcamadan neredeyse iki kova dolusu solucan toplayabildim ve bahçemde nemli ve güneş almayan diğer solucanların bolca olduğu yerlere kovaları boca edip üzerlerini yaprak ot vs şeylerle kapadım ama bikaç gün sonra hiç birinin oralıklarda oldığını farkettim hepsi adeta yok olmuştu
yeni getirdiğim solucanlar benim bahçemdeki solucanlardan fiziki olarak biraz farklılardı mesela daha hareketli ışığa ve temasa jet hızında tepkileri vardı benim solucanlar nereye bıraksam orada uslu uslu duruyorlardı ama bu daha açık ve canlı kırmızı renkte sarı çizgileri daha belirgin olan solucanlar hiperaktiftiler yaprak altlarından ziyade kovuklar ve taş altlarında yaşamayı tercih ediyorlardı taşları kaldırıncada hemen kayboluyorlardı.
bu yeni misafirde de artış gözlemleyemedim eksik şeyler var ama tam olarak kestiremiyorum.
burada söylenen tavsiyelerin bir çoğunu kendi mantığımla uygulamıştım çürük dal parçalarından tut sebze meyve çürüntülerine kadar.
benim sorunum onları yaşatabiliyorum sadece çoğaltamıyorum yavru solucan gözlemlerim %5 civarı felan bu her açıdan çok başarısız bir sonuç ki birçok imkana fazlasıyla sahibim babamın çay bahçesi olmasından mütevellit hergün kilolarca çay posası tam karşıda manava bıraktığım hergün biriken kovalar dolusu sebze meyve çürüntüleri ve uygulamakta kararsız kaldığım hayvansal gübre imkanları dahilinde bunları nasıl bir araya getirmem gerektiği hususunda sanırım birşeyleri yanlış yapmaktayım.
bu yemeğin tarifini birileri biliyor olmalı ve sanırım tarifi öğreneceğim ustalarda buradalar lütfen yardım edin

muebbet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön