Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
....Tarım Bakanlığı'nın belirlediği ölçülere göre beş tür zeytinyağı vardır:
|
Bakın bir de Kolon Sızması varmış:
....*Kolon sızması nedir?
Kolonya değilse nedir bu kolon yağı?
Yemeklik olarak değerlendirilemeyecek kadar yüksek asitli (3 - 4 asitten fazla), çamur, toprak, metal, makine kokan, kötü görünen zeytinyağların asitleri düşürülerek vakum altında ve yüksek sıcaklıkta işlem görmesi sonucu elde edilen yağa “Kolon Sızması” denir. Kolon Sızması yüksek sıcaklığa maruz kaldığı için zeytin meyvesininin bütün vitamin değerlerini kaybedip oksidasyona uğradığından sağlığa da zararlı hale gelir.
Korsan sızma olarak da adlandırılan düşük fiyatlı yağların kolon sızması olasılığı yüksektir. Birileri vurgun vuracağım derken tüketicinin hem sağlığı hem cebindeki para hiçe sayılıyor. Sızma zeytinyağı satın alıyorum diye çakma kolon yağı almamak için biraz çaba harcamamız gerekiyor.
Aşçı Fok’un tercihi; Yerel butik üreticinin ve güvenilir markaların koyu renk şişedeki sızmaları. (Eş dostun az miktarda kendisi için sıktığı özel yağlar zaten konu dışı!)
Nurdan Çakır yazdı: Sızma zeytinyağında büyük şok « Zeytin Ağacı Dergisi