Ne mugo da ne başkaca bir ağaçta ağacı büyük saksıda biçimlendirdikten sonra kök budaması yapıp sığ! bonsai saksısına almak herhangi bir şok yaratmaz. Ayrıca neden şok yaratsın. Dal biçimlendirme gibi kök biçimlendirme de biraz zaman alan aşamalarla yapılan bir süreçtir. Yoksa zamansız telleme zamansız budama zamansız kök toprak değiştirme daha büyük şok yaratır. Ağaçlarını kaybetmene neden olur.
Ağaç değil zaten elimdeki beş yaşı civarında bir fidandır. Bunun için öncelikli olan sağlam bir kök yapısı elde etmektir. Bu güçlü bir gövde gelişimi için gereklidir/zorunludur.
Fidanın gelişmesi için sığ saksıya almayı ne ben yapmayı düşünürüm, ne de fidanları gelişimini tamamlamadan sığ saksılara almayı öneririm. Sendeki bazı fidanların sığ saksıda gelişme sorunları oldu malum, sen de bunu belirtmiştin.
Biran evvel sığ saksılara fidan almada herhangi bir yarar ve anlam yok.Yeterli kök yapısı olacak, bu fidanın büyümesine yardım edecek daha sonra aşamalı olarak tıpkı daha önce gövde ve dallara yapıldığı gibi kökler biçimlendirilecek ve sonunda bonsai saksısına alınacak.
Bu genel bir açıklama.
Mugoya bu sene ne gövdesine ne dallarına bir uygulama yapmayacağım. İlk kez toprak değiştirdim köklerini çok sağlıklı görmedim, bu sene sadece gübreleme yapacağım. Bunun dışında mugoya özel bir durum dallarıyla çok fazla oynanmasını sevmiyor mugo, bu ağaç üzerindeki genel kanı doğal formuna mümkün olduğu kadar sadık kalmak biçimindedir.
Bütün bunlardan başka toprak karışımı hazırlarken başkaca yan ürünler de kullanıyorum.
Sözgelimi EMA gibi azotobakterler . Her ne kadar sen bir çalışmada bu tür ürünler kullanmaya karşı olduğunu söylemişsen, ben de buna hiç bir anlam verememişsem de.
Bunu yerine supertresiv gibi içeriği belirsiz, yabancıların "karın ağrısına ve baş dönmesine de iyi gelir" biçiminde alay ettiği ürünleri önermiyorum. Ayıca pahalı ve ithali gerekiyor.
Sonra saçak kök yapısını destekleyen tricoderma kullanıyorum. Tavsiye ederim gelişme sorunları olan fidanlarında olumlu sonuçlarını bir senede göreceksin. Ayrıca mikorizalar. Oldukça önemli bir mateyal.
Bir de gerekli ve uygun olan gübreyi her ağaca her mevsime göre değiştirerek uygulamak gerekli.
Gübre konusu oldukça ayrıntılı olduğu için bir eğitimde bu konuya ayrıca gireceğim.
Bunlar yapıldıktan sonra ağaç uygun biçime ulaşınca ve gerektiği gibi bir kök budaması yapılınca herhangi bir şok yaşamadan bonsai saksısına adapte olur.
Bu konuyu açman iyi oldu kış içindeki bonsai eğitimlerinden birinde bu konuda bir sunum hazırlayayım.
Youtubede de gezinirken dikkatini çekebilir. Çin ve Japğonya da fidanlar belirli bir yaşa gelinceye kadar tarla tarımı gibi yerde bakılıyor dal bakımı bu aşamada yapılıyor.
Ben yere dikme şansına sahip olmadığım için büyük saksıları aynı amaçla kullanıyorum.
Denersen bu konuda olumlu gelişmeyi önümüzdeki yaz görebilirsin.
Düzenleyen memet : 23-12-2011 saat 23:28
|