View Single Post
Eski 21-12-2011, 23:11   #1637
pria
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi egetropical Mesajı Göster
Yine zeytin dikin derim. 8 tl istenen yağ pakenlenmiş hali 20-25 tl istanbulda marketlerde satılıyor.

...
Zeytin hasat döneminde fiyatların düşük olmasıda normal. Tücar kendini kasıyor. zeytinyağı arz-talebi gerçek fiyatı belirleyecektir.
Ülkemizde zeytinyağı tüketiminin çok az olmasıda fiyat politasını etkiliyor.
Ben 10 yıl önce tamamen hobi olarak ve imar planı içinde denize nazır çok verimsiz toprağı olan arsamı yeşillendirmek ve gelecekte burayı parsellediğim zaman her 400-500 merekare arsada 15 adet kadar yetişkin zeytin ağacı olmasını sağlamak amacıyla diktim zeytinleri..
O kadar verimsiz, çorak bir toprağı vardı ki..Belediye kepçesiyle 2x1.5 metre genişliğinde ve 120-150 santim derinliğindeki çukur açtırdım..Çukurları ovadan ve çay boyundan getirdiğim mil ve yanık gübrelerle karıştırıp doldurdum..Fidanlarımın dikim tabanında 3 kilo kadar triple ve potasyum sülfat gübrelerini koydum..Dekara 60-70 kilo borlu veya çinkolu organik gübre (leonardit) attım...Kistli toprağı geçirgen hale getirmek için tekli, topuzlu patlatmayla en az 5-6 kere patlatma yaptırdım..Defalarca bakla ektim yeşil gübreleme için..Şimdi oldukça verimli bir toprağım oldu..Zeytinlerim öylesine şımarık büyüyorki.Her yıl 40-50 santim filiz sürüyorlar..Budamak bile her yıl öyle uğraştırıyorki beni..Bir yıl aksatsam orman gibi oluyor fidanlar..
5250 metrekare fidanlığımın etrafındaki tel örgü işini,kazıkların betonlanmasını, dikenli tel germe işini hep kendim yaptım..
10 yıldan beri zevkle yaparım fidanlıktaki işleri..İşçi kullanmam..
Her yıl 8-10 kere giderim köye..Müthiş bir spor yaparım..2-3 kilo incelmeden pek dönmem köyden..
O temiz havada ve nefis manzarada çalışırken kendimden geçerim; yorulduğumu bile anlamam..Yorgunluğumu İstanbul'a dönünce anlarım..Benim en büyük kazancım da budur işte..Doğal spor..
Kızlarım gözüyle bakarım fidanlarıma..
Hele bu yıl ilk defa yağ sıktırdım ya..bu keyif bile bambaşka..
...

Ama ben belli bir gelire sahip emekli bir insan olmasam, başka bir gözle bakardım bu işe..
Çünkü 10 yıldan beri hep masraf yaptım..
Fidanlıktan kazancım sadece spor ve terlemek, sağlıklı yaşama katkı oldu..
Ama bu işten eğer aile geçindirmek zorunda olsaydım, kesinlikle bu zeytinciliğe bulaşmazdım..
10 yılın sonunda anladığım şu:
Zeytincilik yapmak için kalabalık aile yapınız olmalı..İşlerinizi ücretli olarak başkalarına yaptırmak zorunda olmamanız gerek..Makina ve ekipman için de öyle..En azından traktör sahibi yakınlarınız olmalı..

Elde ettiğiniz ham sofralık zeytini pazarlarda kilosu 4-5 liradan,olmuş sofralık yağlı seleyi 7-8 liradan, yağını 10-12 liradan kendi imkanlarınızla satabilmelisiniz..Çevreniz olmalı..Çevrenizde pazarlıyabilmelisiniz malınızı..
Yoksa tüccara ham zeytin veya yağ kaptırarak bu işten para kazanmanız bugünkü ortamda mümkün değil..
Hele hele bu işlerden anlamayan insanların zeytinlik kurma hayaleri kurmadan önce bu hususları çok iyi düşünmeleri gerek..
Bu iş yalnız insan işi değil..
Hele hele her işinizi para karşılığında başkalarına yaptırmak zorundaysanız büyük çaplı fidanlık tesisi işine gerçekten bulaşmayın..
Haa..yapın ama..5-10 fidan ekin..küçük çaplı hobi olarak..her işi kendiniz yapın zevkle..kendi yağınızı-zeytininizi çıkarın..ama yıllarca yapmak zorunda olduğunuz rutin bakım işleri yormasın, bıktırmasın sizi..
Eğer bıkacağınızı azıcık hissederseniz en baştan bu işe bulaşmayın derim..
Ben 57 yaşındayım 200 adet zeytin ve meyve ğaçlarımın her türlü bakım,gübreleme,ilaçlama,dip kazma, motorlu tırpanla ot biçme, budama, zeytin toplama,sulama gibi her türlü işi 10 yıldan beri hiç işçi kullanmadan hep kendim yaptım ve yapıyorum..ama artık bana bile ağır gelmeye başladı bu işlerin bazıları..İşçi çalıştırmayı hiç sevmem..Elle yapılan iş asla kendi yaptığınız gibi olmuyor..
10 yıl sonundaki izlenimlerim bunlar..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön