Orijinal Mesaj Sahibi düşbahçesi
Merhaba ,
Geçtiğimiz 2 sene boyunca her hafta çiğ süt temin edip , bundan yoğurt mayalamış biri olarak ben de tecrübelerimi aktarmak istedim:
- Eğer çiğ süt temin etme şansı yoksa, yoğurtlar UHT süt ( tetrapak kutular ) yerine günlük sütten mayalandığında kesinlikle daha iyi sonuç veriyor.
- Serçe parmağınız ile baktığınızda, parmağınız 10 saniye kadar mayalık sütün içinde durabiliyorsa, sütün ısısı mayalamak için uygundur.
- Mayalık yoğurdun önceden buzdolabı yerine dışarıda tutularak oda ısısına getirilmesi sağlanırsa, süte eklendiğinde sütü soğutmaz.
- Mayalık yoğurdu, süte katmadan önce az miktar mayalık süt ile karıştırmak yoğurdun sütün içinde daha homojen ve kolay şekilde dağılmasını sağlıyor.
- Yoğurtları, cam kaplar eğer yoksa çelik kaplarda mayalamak en iyisi. Daha önce danıştığım gıda mühendisleri kesinlikle teflon veya toprak kapların kullanılmaması gerektiğini söylemişlerdi.
- Sütü kaynattıktan veya ısıttıktan sonra , yoğurdun mayalanacağı yerde uygun ısıya gelmesi beklenirse yoğurdun mayalanma sırasındaki ısısı daha iyi korunuyor.
- Yoğurt mayalanırken , ısısısının düşeceği yerlerden uzak olmalı, mesela her an açılıp kapatılan mutfak camı/ balkon kapısı gibi.
- Küçük kaplarda yoğurt mayalamak her zaman daha iyi. Bir veya iki seferde tüketilebilecek miktarlarda yoğurt mayalandığı zaman , yoğurdun sulanması kesinlikle daha az oluyor.
- Eğer süt, normal yoğurt mayalama sıcaklığının üzerinde olursa veya mayalık miktarı normalin üzerinde kullanılırsa yoğurt daha ekşi oluyor.
- Yoğurdu mayaladıktan sonra, asla kabınızın/ tencerenizin ağzını bir kapak ile kapamayın. Onun yerine lastik kullanarak kavonozlarınızın üzerini tülbent ile örtün veya iki lastik ile tülbenti tencerelerin kulplarına takıp , yoğurdun içine düşmemesi için iyice gerin. Böylece buhar, yoğurdun üzerinde birikip yoğurdu sulandırmayacak ve daha kıvamlı yoğurt elde edebileceksiniz.
- Ağızları tülbent ile kapanmış yoğurt kaplarını iyice sarılıp sarmalanmalı ve mayalanma sırasında asla kaplar oynatılmamalı/ sarsılmamalı.
- 3 - 4 saat sonra kaplarınızın üzerlerindeki örtüyü ve tülbentleri açın, 2 saat kadar kapları olduğu yerde bekletin ve sonra kaplarınızı sarsmadan ağzı açık bir şekilde buzdolabına yerleştirip yemeden önce 48 saat bekletin.
- Bu arada bozulan sütlerinizi/ tutmayan yoğurtlarınızı asla dökmeyin. Bunları kaynatarak bir çeşit lor/ çökelek elde edebilirsiniz. Bunun için kaynadıktan sonra dibe çöken katı parçaları tülbentte iyice süzün. Sonra üzerine zeytinyağı ve pul biber/ kekik ekleyip tüketebilirsiniz.
Eğer İstanbul'da iseniz ve çiğ inek sütü temin etmek isterseniz, profesyonel bir şekilde işlettiği ari sertifakalı çiftliğinden, evlere haftalık çiğ süt dağıtımı yapan , çok tatlı bir hanımefedinin, AysuntheSütçü'nün, tel. numarasını verebilirim. Bunun için, mailinizin atlanmaması için özelden ulaşmanızı rica ediyorum.
|