Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Halil Önen
Gemliği kurak giden aylarda sulamak gerek, buruşursa sofralık olarak kimse almaz.
.
|
Halil Bey,
Aksine ben 8 yıldan beri Pendik ve Yalova pazarlarından hep aralık ayı içinde buruşuk Gemlik zeytini aldım yağlı sele için..
Buruşuk olmayan zeytin alıp sele yaptığımda hem 2-3 ay içinde olgunlaşıyor hemde zeytinler cıvıklaşıyor..
Oysa soğuk vurmuş Gemlik alıp yağlı sele yaptığımda zaten zeytinlerin (hurma zeytini gibi) acı suyu ve acılığı oldukça azalmış olduğu için 20 gün sonra yenebilir kıvama geliyor..ve bir yıl rahatlıkla dayanıyorlar..
Buruşuk kıvırcık zeytinin tadı başka oluyor..
....
Az önce NTV haberlerinde bu konu vardı..Haberde ''bu yıl Marmara bölgesinde zeytinleri soğuk vurduğu için sofralık zeytin miktarı az..zeytinler buruştu..'' diyorlardı..
Oysa bana göre bu yanlış..Bu yıl Pendik ve Yalova pazarlarında buruşuk-kıvırcık zeytinler kilosu 4-5 tl'den kapış kapış satıldı..
Alanlar memnun ama satanlar pek değil..Çünkü zeytinlerin suyu çekildiği için zeytin kilo çekmiyor..bu da üreticinin işine gelmiyor..
Buruşuk olmayan zeytin alıp yağlı sele yaparsanız 10 kilo zeytinden 2-3 litre acı su çıkar..ama buruşuk zeytinden yaparsanız 10 kilo zeytin ancak yarım kilo kadar acı su salar..
Benim sofralık zeytin tipim her zaman için buruşuk Gemlik zeytinidir.
....
Gemlik hem sofralık hem yağlıktır..Yağı da güzeldir..Ben bu yıl 5.5 kilodan bir litre yağ aldım..1 asit..harika bir yağ..
Ama zeytinleri sulamasaydım bu oran artardı..
...
Bir husus ta şu:
Sulanan Gemlik zeytinlerinden sofralık zeytin yapmaya kalktığınızda duyacağınız en büyük şikayet, olgunlaşan zeytinlerin cıvıklaşmasıdır.
Bu şikayeti çok duydum ben.
Ayrıca sulama yapılan zeytinliklerde sürekli filizkıran ve zeytin sineği mücadelesi yapmak şart oluyor..ve..zeytinleri suya alıştırdığınız zaman sürekli sulamak zorunda kalıyorsunuz..su vermediğinizde strese giriyor fidanlarınız.