View Single Post
Eski 13-12-2011, 12:30   #453
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu Mesajı Göster

Ancak meyvelitepe gülleci bulamacı için "danger" uyarısını da yaptı...

Sn.Meyvelitepeden bu "danger" in nedenini niçini açıklamasını bekliyoruz
Aslında bir sürü yerde yazılı zaten.

Bu gibi malzemeler için üç tane rating var.
CAUTION - Dikkat - Düşük toksidite, tehlikeli değil,
WARNING - Uyarı - Orta derecede toksik
DANGER - Tehlike - Yüksek derecede toksik

Colorado State University dökümanından

Sülfür (kükürt) sadece CAUTION olarak işaretli iken lime-sulfur DANGER olarak işaretli. Buna karşın bakırlı bileşikler WARNING olarak işaretli. Düşük bakırlı organik ilaçlar da WARNING işaretli olarak kabul edilmeli ama diğer bakırlılara göre çok daha emniyetli.

Lime-Sulfur, en eski fungusitlerden. Esas etkisi, her türlü fungus üzerine ve dormant sezonda. Yani sonbahardan gözler uyanana kadarki dönemde. Bu dönemde bazı başbelası mantar hastalıklarını kaynağında yok etmek için çok etklili. Aynı zamanda ikincil etki olarak, dal ve gövdede kışlamakta olan kabuklu bitler ve diğer yumuşak dokulu böcekler, akarlar üzerinde de etkili. Bakırlı bileşiklerin tersine, bakteriyel kökenli hastalıklara karşı etkili değil.

Kaliforniya Universitesinden güzel bir özet.

Sanıyorum, DANGER olarak işaretlenmiş olmasının sebebi, özellikle su canlılarına karşı çok zehirli. Asla suya karışmamalı deniyor. Ayrıca, asitik ortam ile temas sonunda ani zehirli gaz çıkışı oluyor. Kazara yutulması ve mide asitiyle teması fatal imiş. Kornea tabasında geri dönülmez tahrip edici etkisi olduğu bildirilmiş. Yüksek alkali özelliğinden dolayı korunmasız dokuyu eritiyor. Kullanım esnasında tam kapalı gözlük ve ince dokulu toz maskesi şart. Uygulamayı takiben ilk 24 saat içinde ısnın 32 derecenin üzerine çıkması durumunda fitotoksite yapma olasılığı çok yükseliyor. Hava durumunu iyi kollamak lazım. Yaz dönemi kullanımı fazlasıyla dikkat gerektiriyor, bu dönemde mümkünse başka risksiz alternatifler düşünülmeli.

Biraz uzun ama, EPA'nın bu linkteki pdf dökümanına bir göz atmak iyi olur.

Lime-sulfur ile ilgili bir çok döküman, farklı amaçlar için yapılmış çok detaylı araştırmalar var. İhtiyaca ve hedefe göre neler yapılmış, ne sonuçlar alınmış vs. bakılabilir. Pek çok şeyde olduğu gibi, yeri, zamanı, amacı ve koşulları fazlasıyla önemli ve bu bakımdan anlaşılması gerekir.

Kendi adıma, kış döneminde ilk uygulamayı organik bakırlı, ikincisini lime-sulfur ile yapmayı planlıyorum. Mantar hastalıkları gözler uyanmadan kontrol altına alınmamışsa sonradan yapılacak savaş biraz umutsuz olur. Bahardan itibaren bir tür kabartma tozu olan potasyum bikarbonat geçen sene olağanüstü iyi iş yaptı. Bildiğimiz süt'ün bir kaç deneme kullanımında çok pozitif izlenim elde ettim. Mayısta diktiğim salatalık fidelerini Ekimde söktüm. Bu kadar uzun süre ve verimli olabilmesini mildiyo'ya karşı koruma sağladı diye düşünüyorum.

Sonuçta, herkesin tarlası, bitkisi, iklimi, yaşadığı sorunlar başka. Özellik ve geniş çerçeveli etki ve riskleri iyi bilinip anlaşılmak kaydıyla herkes kendi programını yapar.

Umarım yeterli bir açıklama olmuştur.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön