1. Kapalı ve sıcak bir ortamda hurma kurutmaya çalışmak çok riskli. Çünkü hemen üzerinde küfler oluşmaya başlıyor.
2-Açık havada ve güneş gören yağmurdan etkilenmeyen bir yerde normal hava şartlarında (biraz yağmur, biraz soğuk, biraz sıcak, biraz kuru, biraz nemli havada) yani Türkiyenin sonbahar şartlarında tam 30 günde kurumuş oluyorlar
3-Sıcak ortamda hızlıca kurutmanın kaliteye pek etkisi yok. Hatta kaliteyi bozabiliyor. Kurumanın zamana yayılıp hem içinin olgunlaşması hem su kaybederek yavaş yavaş kuruması gerekiyor.
4-Çok yeşilken kopartılıp kurutulan hurmalar bile kurutulabiliyor. Ancak bunların kurumuş kabukları daha kalın ve içindeki tatlı kısmı daha az oluyor. Yani kalite düşüyor.
5-Olgun hurmalar bile kurutulabiliyor. Elinizde dağılmadan kabuğunu soyabiliyorsanız ve ipe asabiliyorsanız bu hurmalarda kurumaz diye birşey yok. Kuruyorlar. Hatta bunların rengi o kadar güzel oluyorki kururken turuncu turuncu.(Yalnız bunlarda ideal hava şartlarının olması gerekiyor. güneşli, sıcak ve kuru hava) Yemesenizde doyuyorsunuz.
,
6- İdeal kurutma zamanı ise hurmanın yeşil renginin tamamen gidip portakal gibi sapsarı olduğu ve portakal sertliğinde olduğu zaman.
7- Herşeyde olduğu gibi kalitesiz olan hurma da kuruduğu zaman kaliteli olmuyor. Bu yüzden sapının kenarında veya üzerinde çatlak, yarılma olan, ezilmiş olan, bir kenarı çürümüş olan, pek küçük kalmış gelişmemiş olan
vb. hurmaları kurutmak yerine en sağlam, en güzel görünen en büyüklerini kurutursanız emekleriniz boşa gitmiyor.
8- Uzakdoğu ülkelerinde satışı yapılan ve fotoğrafları internette bulunan hurmaların görüntüsüyle bizim kuruttuğumuz hurmaların görüntüsü pek benzemiyor. Ordakiler sanki daha şeffaf ve daha turuncu görünüyor. Bizim kuruttuklarımız ise gün kurusu kayısı rengine dönüyor. Kurutma yönteminin farklı oluşunda oluyor sanırım (Onlarınki kükürt işlemi görmüş kayısı bizimki gün kurusu kayısı gibi) Bizimkilerin kuruyunca görüntüsü o kadar güzel olmasada tadının diğerlerinden daha güzel olabileceğini tahmin ediyorum.
9-Son olarak da ilk defa deneyeceklere tavsiyem. 3 tane 5 tane kurutayımda güzel olursa seneye daha çok yaparım diyenler. Çok pişman olursunuz. Denedikleriniz kuruyunca hurma mevsimi de geçmiş olacak. O yüzden ne kadar bulabilirseniz o kadar çok kurutun pişman olmazsınız.Denemeye gerek yok.