Konu: Aşılama
View Single Post
Eski 07-12-2011, 19:08   #698
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu

Selahattin Yılmaz's Avatar

Giriş Tarihi: 16-05-2006
...T göz aşıları nisan -haziran sürgün agustos-eylul durgun göz aşıları yapılıyor diye okudum. göz aşısını subat-mart gibi henuz havalar sogukken yapmamızın bir sakıncası varmı tabi geç don riski var ama görüşünü almak istedim. bunun yanında 15-20 yıllık büyük bir ağaca göz aşısı yaparsak bi anlamı olmayacak gibi düşünüyorum daha cok kalın ağaçlara tavsiyeniz kabuk ve coban aşısı oldugunu düşnüyorum. dogrumudur.

Göz aşısı bitkide su yürüme dediğimiz kabuk kalktığı dönemde yapılır yani odunsu kısımla kabuğu kolayca ayırabildiğin zaman ve özellikle de bir en fazla iki yaşındaki sürgünlere bu aşı yapılabilir demektir ve bu dönem bitki için mayıs eylül ayı aralığıdır bu dönem dışında adına göz aşısı desende o ya tutmaz tutsada bunun adı göz aşısı olamaz. Bu dönem dışında hava sıcaklıklarının 10 derece ve üstüne çıkmaya başladığı dönemlerde de kabuk kalkma dönemine kadar kalem aşıları yapılır.

birde abim dut fidanımız 1-2 yıllık. büyük tud ve incir ağaclarına gördüklerimle yarma ve coban aşıları sabittir ama dut ağacına göz aşısı uygulayabilirmiyiz. yine dutla beraber incir ağacına göz aşısı ..uygunmudur. mantıklımıdır.

Göz aşısı yapma döneminde sütünü bir gün önceden kesik atarak akıtmak yoluyla aşı yapabilirsiniz.

yine bunların yanında sitede bayagıdır bilgi topluyorum fakat trabzon hurması dedigimiz meyve için şu agaca aşı yapılabilir diye sadece bir yerde okudum ama olumsuz şeyler yazıyordu detaylı bilgi alamadım bu meyveyi nasıl cogaltabiliriz 2 agacımız var ama daha cok olsun istiyorum.

Trabzon hurmasına vaz denilen aynı trabzon hrmasının minik hali gibi meyveleri olan bitkinin çöğürlerine ve trabzon hurmasının tohumundan ürertilmiş çöğürlere aşı yapılır.

aklıma takılan bir sorum daha var abi yarma aşılarda cubuklarla anaçların kabuklarının öpüştügü yere aşı macunun sürerek kapatmanın bir zararı varmı yoksa poşet bez vb bişeyle kapatmak dahamı saglam olur.

önce aşı bandı sonra bu bandın üzerine macun sürmek daha dğru bir yaklaşım olacaktır.

yeni oldugum için sizi tanımıyorum ama verdiginiz yararlı bilgiler ve videolar için size minnetarız cok teşekkur ediyorum.

Bu konuda bende bir şey söyleyeyim ki burası paylaşımcı bir forum ve herkes ancak burada vakti olduğu kadar paylaşımcı olabiliyor, heyecanınızı anlıyorum acele cevap istiyorsunuz ama sabretmeyide öğrenmek lazım

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön