View Single Post
Eski 06-12-2011, 18:30   #303
Feyzan
Ağaçsever
 
Feyzan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 64
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi s.toprak Mesajı Göster
Sütümüzü mayaladıktan sonra fırında yoğurt haline gelmesi için fırın kac dereceye kadar ısıtılmalı? Bu ısıda yine 4-6 saat mi bekleteceğiz? Oda sıcaklığında sarıp sarmaladığımız zaman tutmayabiliyor bir mini fırının sabitlenmiş sıcaklığında daha iyi tutabilir mi acaba?
Dun saat 17 de 1kg pastorize AOÇ sütünü parmağımı yakmaya yakın ısıya getirdim. 1 çay kaşığı kadar toz şeker eklediğim, 1 Kaşık light AOÇ yogurdu ile mayaladım. Saat 22.00 de süt hâlâ tatlı bir süt oalrak duruyordu. Küçük çelik tencere de mayalamıştım, oldugu gibi ocaga aldım biraz ısıttım, bir iki kaşık daha maya eklemek uzere iken aklıma mayaya bir kaşık Probiyotik yogurt eklemek geldi, ekledim bu karışımdan bir kaşıktan biraz fazla mayayı kullandım karıştırdım. Biraz daha büyük bir kapta su kaynattım bu suyu yogurdun
sargıları üzerine ve bir nehale üzerine aldım, mayalı sütü de bu sıcak suyun içine koydum, sargıları yeniden sardım. Sabah 9.00 da açtım, sargılarım suyla ıslanmışlardı. Mayalanan süt ise mavimsi biraz bolca suyu içinde bir yogurt adası gibi olmuştu. kapaksız olarak buz dolabına koydum, şu anda suyu biraz uçmuş, henuz dokunmuyorum. Bunndan sonra ki denemede sadece probiyotik maya kullanmaya ve bir de bu işi fırın yardımı ile yapmayı araştırmaya karar verdim.
Kış aylarında fırına gerek yok. Cam kapta mayalayınız ve kabı DOĞRUDAN radyatör üzerine koyunuz. Cam radyatöre değsin. Ortalama sıcaklık 35 - 45 santigrat derecedir.
Bu durumda fazla sarıp sarmalamaya gerek yoktur. Üstüne kabın kapağını da kapatabilirsiniz ancak ince bir tülbent, mayalama sırasında buharlaşmanın devam edebilmesi için daha uygundur.
5 saati geçmeyiniz.
Sonra bulunduğu yerden alıp buzdolabına koyunuz. 24 saatten önce sofranıza çıkarmayınız.
Sütünüz sağlamsa ve ölçüleri doğru tutturduysanız başka bir şeye gerek yok.
UHT sütten (market raflarında satılan uzun ömürlü kutu süt) yoğurt olmaz, çünkü üretim aşamasında 140 dereceye kadar ısıtıldığı için tüm özelliklerini kaybeder, yalnızca rengi süte benzer.
Ayrıca içinde önemli miktarda süt tozu ve kıvam vermesi için jelatin vardır.


Düzenleyen Feyzan : 21-12-2011 saat 17:46 Neden: Ekleme
Feyzan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön