Bildiğimiz kadar cevaplayalım sevgili bebeto016,
1- bildigimiz gibi bazı meyveler mesela kayısı şeftali nisan aylarında yapraklı oluyorlar bu ayda bu ağaclardan alınan çubuklar aşı yapılırken yaprakları ve gözleri nasıl bir işleme tabi tutuluyor. bildigim kadarıyla yaprakların çıkmamış olması gerekir bu durumlarda aşının tutma olasılıgı diğerine göre daha düşükmüdür.
Nisan ayında henüz şeftali ve kayısı yapraklı olmaz ay sonunda belki biraz yaprağı çıkmış olabilir. Nisan ayında yapılacak aşı kalem aşılarından birisidir ancak sert çekirdeklilerde haziran-eylül ayları arasında göz aşısını denemelisiniz. Kalem aşıları başarısı nisbeten düşüktür. Ayrıca kalem aşı yapacağım denemek görmek istiyorum derseniz şubat ayında kalemleri alıp buzdolabının sebzeliğinde nemli gazete ve naylona sarılı olarak muhafaza ediniz.
2- bazı resimlerde alınan çubukların, yan kesilmesi gereken tepelerinde göz görüyorum bu şekilde anaca yapıştırılmasında tutma olasılığı yönünden bir sakınca varmıdır yoksa bu gözü kesmekmi gerekir. mesela umru(eşki tut) tutu cubuklarında bu çok görülür.
----konu aşılama fakat hazır yazmışken burdan onuda sorayım lütfen bunu hoş görün mesaj kalabalığı olmasın diye yazıyorum buraya:
Bu sorunuzu anlayamdım, o resimlerden birisni buraya koyun **** sorunuzu daha açık ve anlaşırlı yazın
3- bu iş aşırı derecede bende heves sardı .ilk defa uyguluyorum, hemen etrfımdaki ağaçlardan çelik toplamaya başladım .bu aylarda meyve ağaçlarından aldığım çelikleri bodrumda, ışıgı direk almayan ama aydınlık, oda sıcaklığından biraz düşük sürekli nemli, bir kızmı inşaat kumu+torf, bir kısmıda killi toprak+hayvan gübresi+torf dan oluşan fidan poşetlerinde tutuyorum bu şartlar sizce nasıl doğrumudur yanlış olan bişeyler varmı. boşamı kürek sallıyorum. zaten nasip olursa yeni hobim olacak. baştan dogrularla bu işe gireyim.
Bu mevsimde aldığınız kalemler işinize aramaz zira bitkiler daha yeni durgun döneme giriyor şubat en geç mart auı içerisinde almayı deneyin, üstelik bu sizi uzun muhafaza külfetinden kurtarır.
4- aldıgım çelikleri diyelim 1-2 saat zarfı içinde dikicek bu arada dışarda-açıkta-susuz veya kuma gömmeden bırakırsam bi sakınca olurmu. yoksa ne yapmalıyım suda beklettim ama.
Nemli ve serin (+4 - +10 ºC ) ortamda muhafaza edilmeleri gerek, nem kaybederse aldığınız kalemler işe yaramayacaktır.
5- birde çelik dikerken saf suya batırmanın yararı nedir veya varmıdır.. köklendiricilerin var elbette ama saf suyu merak ediyorum.
Saf suya batırmanın bir esprisi yoktur sonucu sıfır bir işlem ama o safsu eğer köklendirme hormonu içeriyorsa o başka.
|