Bu arada Mine Pakkaner'e Soralım başlığındaki sevgili gülenmelek'in gardenya ile ilgili 804 nolu mesajına Mine hanım'ın yanıtını buraya da kopyalıyorum, görmeyenlere faydalı olabilir. Gülenmelek'in çiçeğinde altlarda fazla sararmalar olmuş, üstlerde yavaş tomurcuk gelişimi varmış, sulamayı azaltmış ama bu kez de bitki susuz kalıyor gibi gelmiş, bazı yaprak uçlarında kahverengileşmeler varmış sebebini sormuştu. Sorusunu gördüm ve konuyu ben de takip ediyordum. Yanıt şöyle:
"Hastalık değil ama fizyolojik bir sorun var. Öncelikle kalorifer peteğinden uzaklaştırın. Üst toprağı çok kuruyorsa nemli tutacak gibi sulayın. Gardenyaya çiçek açtığı sürece besin vermek şart. Çiçekli bitkiler için olandan tercih edin. Bazen saksı değiştirmelerde sorun yaşarlar ama sizin yaprak ve goncalar sürüyorsa bununla ilgili problem yok demektir. Kışın ışık, nem ve ısı koşullarına bağlı olarak gelişim yavaşlaması normaldir. Alt yapraklar yaşlanınca sararır ve dökülür dert etmeyiniz. Ama azot eksikliği var mı diye dikkatiniiz ayırmayın.
Yaprak uçlarındaki kuruma ısı, nem vs. fizyolojik koşullardan olmuş gibi."
Düzenleyen SerDag : 29-03-2012 saat 20:09
Neden: imla:)
|