View Single Post
Eski 30-11-2011, 21:53   #569
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aycan Mesajı Göster
Halil bey cevabınız için teşekkür ederim.Şimdi gördüm ve okudum.Zeytin çeşitlerinde(bodur veya normal)susuzluğa dayanıklılık konusunda fark varmı acaba.Dikmek istediğim arazinin toprağı su tutma konusunda çok zayıf.Birde doğu yönünde meyılli, çok güneş alıyor.Babam orada zeytin olmaz dikme diyor, ama ben kendimize yetecek kadar 15-20 tane dikmek istiyorum.Toprağın ıslahını ise bu forumdaki bilgi sahibi öğreticilerimize güveniyorum.Ayrıca bay **** bayan olmam önemli değil ama ,ben bay değil bayan ım.
Ben sizi bay zannettim, çok özür dilerim.

Özel yazışmada ''50 kadar ağaç diktim, 3.5 dönüm üzüm bağım var oraların çevresine zeytin, badem ve çeşitli meyveler diktim'' diye yazınca _ ki bunları bir bay üretici söyleyebilir diye_ ön yargıya düşmüşüm, belki benim şartlanmamdır.

Çiçekler aklımı karıştırmış olabilir, sanki erkekler de çiçek yetiştirmiyor muş gibi...

.................................................
Aycan hanım,

eğer susuzluğa dayanıklı yerli çeşit dikmek istiyorsanız diliceden dikmelisiniz. Ama doğadan kazdığınızı direk toprağa dikmelisiniz, saksıya oradan toprağa değil. Bir yıl sonra _ kabuk verdiğinde_ aşılamalısınız.

Bunun bir sakıncalı yönü var, delicenin doğadan kazılıp dikilmesinin yasak olduğunu biliyorum.

Bodur zeytin de susuzluğa dayanıklı_ ki delicelerden ve çok verimli birçok çeşitten bir dizi aşılama yolu ile en dayanıklı verimli ve kaliteli bir çeşit olarak geliştirilmiş.

Benim gözlemim suyu da çok seviyor. İyi toprağı da çok seviyor ve daha iyi daha hızlı gelişiyor. Zaten sulama imkanı varsa ve toprak iyi ise dikim aralarını uzun tutuyorsun.

Bir de özel budama istiyor ve böylece verimi yüksek kalitede tutuyorsun.

Siz az dikeceksiniz deneyebilirsiniz.

Süzgeç toprak için _ özel iletide dediğim gibi_ klino ( zeolit) kullanmalısınız.

Eğer dikimde klinoya kompost gübre ile karıştırsanız _ ki Sn. Mine hanım otlanma sorununu çözmüş kompostu biliyor, yardım alabilirsiniz_ toprağı su tutma kapasitesini artırırsınız.

Ben bu yolla;

3,5 yaşındaki fidanlarımı ilk yıl 4 defa, ikinci yıl 3 defa ve bu yıl iki defa suladım. Yanımda aynı yaşta 4 defa sulananlarda buruşma olduğu halde bende olmadı.

Yani bu gübreleme sistemi ve sulama rejimini ağaça alıştırmak gerekiyor.

Kesin bir sonuca ulaşmış değilim ama;

klino+kompst karışımına sulamada hümas vermek hatta buna bionem ( B. F bakterisi) susuzluğa dayanıklı yapıyor.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön