View Single Post
Eski 26-11-2011, 19:57   #541
Halil Önen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-01-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aycan Mesajı Göster
Halil bey; Urlada ağustos ayında aniden 8 yaşlarındaki şeftalim aşırı zamklanarak kurudu.Geçen hafta gittiğimde diğer 3 şeftali ve bir eriktede zamklanma başlamış.Bu hafta acilen bordo bulamacı atayım diyorum.Ama hazırlar % 20 etken maddeli imiş.% 40 **** 60 etken maddeli at dedi bir ziraat çi.Ne atacağımı bilmiyorum.yardımınızı rica ediyorum.Birde kök kurdu varsa ilaçlama bu zamanda olurmu.Bu konularda denenmiş tecrübeleriniz vardır umarım.Tavsiyenizi bekliyorum teşekkür ederim.
Sayın Aycan,

Kök kurdu değildir.

2-3-4 yaşındaki fidan ise kök kurdu olabilirdi. Bu kadar büyük ağacı kök kurdu kurutamaz. Yarım metre derinde kazık kök bölgesine _ kazıp bakabilirseniz görülür_ çok yoğun saldırı olması gerekirdi_ ki buna ihtimal vermiyorum.

2. si;
aşırı sulama ya da taban suyunun yükselmesi köklerin çürümesine yani kök boğulmasına sebep olur.

3.sü;
susuz kalma _zamklaşma ile beraber_ şeftafli, erik ağaçların kurumasına sebep olur. Ağustos ayında kuruması susuz kalma ihtimalini çoğaltıyor ama...

4. sü;

Kök kanseri olabilir. Yani bir çeşit nematod zamklaşmayla beraber ağacı kurutur.

Eğer taban suyu ve susuzluk değilse; mematod olabilir. Çünkü nematot şeftaliyi sever.

Yapmanız gereken;

şeftali ve erik ağacınızın köklerini kazıp bakın. Köklerde yumrular görürseniz bu nematoddur.

Bordo bulamacı kullanmak, gülleci bulamacı kullanmak, kireç v.b sürmek çözüm değildir.

Kökte bir problem var - gövde de değil- ve bunu çözmelisiniz.

Tespitiniz nematod olursa, yazarsanız çözüm üretiriz.

Kolay gelsin

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön