Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aycan
Halil bey; Urlada ağustos ayında aniden 8 yaşlarındaki şeftalim aşırı zamklanarak kurudu.Geçen hafta gittiğimde diğer 3 şeftali ve bir eriktede zamklanma başlamış.Bu hafta acilen bordo bulamacı atayım diyorum.Ama hazırlar % 20 etken maddeli imiş.% 40 **** 60 etken maddeli at dedi bir ziraat çi.Ne atacağımı bilmiyorum.yardımınızı rica ediyorum.Birde kök kurdu varsa ilaçlama bu zamanda olurmu.Bu konularda denenmiş tecrübeleriniz vardır umarım.Tavsiyenizi bekliyorum teşekkür ederim.
|
Sayın Aycan,
Kök kurdu değildir.
2-3-4 yaşındaki fidan ise kök kurdu olabilirdi. Bu kadar büyük ağacı kök kurdu kurutamaz. Yarım metre derinde kazık kök bölgesine _ kazıp bakabilirseniz görülür_ çok yoğun saldırı olması gerekirdi_ ki buna ihtimal vermiyorum.
2. si;
aşırı sulama ya da taban suyunun yükselmesi köklerin çürümesine yani kök boğulmasına sebep olur.
3.sü;
susuz kalma _zamklaşma ile beraber_ şeftafli, erik ağaçların kurumasına sebep olur. Ağustos ayında kuruması susuz kalma ihtimalini çoğaltıyor ama...
4. sü;
Kök kanseri olabilir. Yani bir çeşit
nematod zamklaşmayla beraber ağacı kurutur.
Eğer taban suyu ve susuzluk değilse; mematod olabilir. Çünkü nematot şeftaliyi sever.
Yapmanız gereken;
şeftali ve erik ağacınızın köklerini kazıp bakın. Köklerde yumrular görürseniz bu nematoddur.
Bordo bulamacı kullanmak, gülleci bulamacı kullanmak, kireç v.b sürmek çözüm değildir.
Kökte bir problem var - gövde de değil- ve
bunu çözmelisiniz.
Tespitiniz nematod olursa, yazarsanız çözüm üretiriz.
Kolay gelsin