"Cevizin fidanını değil meyvesini ekmek ve sonra istenilen çeşidi aşılamak en doğrusu."
Açık köklü ya da tüplü satılan fidanlarda meyvadan ekiliyor.

bildiğim kadarıyla herkes öylemi yapıyor bilmiyorum ama, kök yapısı hastalıklara daha dayanıklı tür dediğimiz yerli çetin ceviz dediğimiz cevizlerden ekildiğinde ilerideki kök hastalıklarına daha dayanıklı oluyor.
Tüplü ya da açık köklü fidanın avantajı.
En az iki yıl zaman kazandırıyor.
Dezavantajı
İlk yıl bakımı özen istiyor. (sulama çapalama gibi)
Bakmazsan kuruyabiliyor.
Meyvadan ektiklerin de her biri cimlenmeyebiliyor. Ya da sincaplar yer değiştirebiliyor.

onda da yıl kaybedebilirsin, karanti diye bir şey yok.
"Toprak altında uyanana ceviz aşağıya kök salmaya başlıyor. Aslında kendisine ömür boyu yetecek suyu arıyor. Adeta toprağın çoğrafyasını çiziyor. Yeterli suyu buluncaya kadar kök salıyor. Yeterli suya ulaştığında hızla yukarı büyümeye başlıyor".
Sökülüp dikilen (açık köklü, tüplü,) fidanlar aşağıya kök salmıyor mu diyorsunuz?
"İlk yıl bir en çok iki defa suluyorsun. Bir daha ömür boyu su istemiyor. Ve çok sağlıklı ve çok daha iyi ve çok daha hızlı büyüyor."
(Bir gün bu taraflara gelirseniz, aynı toprak koşullarında aynı cins ve aynı yaşta tohumdan ekilmiş sulanmış ve sulanmamış cevizleri sizlere gösterebilirim. Aynı şekilde şartlarda aşılı olanları da )
Çok doğru cümleler değil. Tüm ağaçların kökleri kendi çeşidine göre kök geliştirir, kimi saçak köklü olur kimi derinlere dip kök yaparlar, yer değiştiren ceviz fidanı ile meyvadan ekilen ceviz fidanının kökleri farklı olmaz.
O büyüyor diğeri büyümüyor, o su istiyor diğeri su istemiyor, diye bir şey olamaz.
"Halbuki tüp ya da çıplak kök dikimlerinde öyle mi? Gübrele sula babam sula, birde üstüne onca para öde."
Her birinin artı ve eksileri var.
Bakarsan alırsın 50 kilo bakmazsan alırsın 20 kilo.
"Ne kadar ekmek o kadar köfte" boşuna dememişler.
