Begonvilin çelikle üretilmesi.
Bir süredir begonvilin çelikleme yöntemi ile üretilmesini inceliyor ve değişik yollar deniyordum.Sanırım sonunda tam ve doğru koşulları kafamda netleştirebildim.Bunları paylaşmak isterim.1
1. sağlıklı ve canlı bir begonvili alın.
2. günün serin saatlerinde
3.ana gövdeden ayrılan yan dalları seçin.tepelerinde birkaç yaprak olsun sadece
4.yarı odunlaşmış2-5 mm kalınlığındaki dalları gözünüze kestirin.
5.ökçeli çelik için uygun kesim hatlarını önceden kafanızda belirleyin(bkz ökçeli çelik araştırın)
4çelik kesimini çok keskin bir aletle hızlıca yapın.
5. Hiç beklemeden önceden hazırladığınız ıba( indolbutırık asit) içeren köklendirme hormonuna bir kere bulayın. (1.5-2cm)
6.Piyasada köklendirme hormonu clonex diye bulunur.
7.daha önceden hazırlanmış saksı içinde dip ksma 2 cm kalınlığında temiz çakıl taşı dizin üstüne özel toprak karışımı olmalı.
8. özel karışım: dere yatağı kumu+torf+perlit eşit ölçüde.
9.köklendirme hormonuna buladığınız çeliği toprağa parmağınızla açtığınız boşluğa nazikçe oturtun kalan boşluğu perlitle doldurun.
10.derhal bolsu ilave edin (topragın üstüne su birikmiyecek kadar)
11.saksının üstünü saksı ile aynı boyutta şeffaf bir saksıyı ters çevirip (kapak) gibi) kapatıp.yanlardan bantlayın.
12.nem ve ısı bu sayede içerde kalacaktır.( kapak üstünde 4-5 delik olması gerekli 2-3 mm lık)
13.kapalı saksı sistemimiz 1 ay hiç açılamayacak ve sulanmayacak.
14.ilk küçük yaprakların gelişimini desteklemek için beyaz fluoresan ışığı **** bitki ampullerinden metal halıde lamba kullanıalbilir.
15 **** çok aydınlık ama direk öğlen güneşini görmeyen bir yer seçin.
16.seçtiğiniz yer gece dahi 20 derece altına düşmesin.
17.begonvil çelikleriniz bu hassas kurallar uygulandığında her iklim koşulunda ,%100 e yakın bir oranda kökleniyor. ve 1 ay içinde çiçek veriyor.
18. ilk çiçeğini döktükten sonra kapalı saksı sistemini açabilirsiniz
19.Açık halde iken ev içi nemli ve sıcak bir halde tutulmalı.20-35c. nem en az %45 olamalı
20.gunde 3 kez yapraklar sprey ile ıslatılmalı.
21 mümkün olduğunca direk güneş almalı.
22 toprağı ve1 cm toprak derinliği kısmı tam kurudukça ancak su vermeli. veya:
23.toprak içi nem ve ph ölçen ucuz analog göstergeler var onlardan alıp topragın merkezindeki nem oranının orta düzeyde olduğunu takıp edin
23.güneşte yaprakları biraz büzüşebilir panik yapmayın .
24.haftada bir defa sadece yapraklarına serin saatlerde sıvı yaprak gübresi püskürtün.
25 toprak ph 6 dan düşük olmasın.
26 çiçeğini döken veya uzun gövdesi boyunca yaprak vermeyen dalları budamaktan çekinmeyin.
27 Çiçeklenme döneminde bulutlu günlere denk gelirse yuksek basınçlı sodyum ampulleri ((hps) 200-400 watt yeter) 50 cm mesafeden max gunde 10 saat aydınlatılabilir.
28.çiçek için 3 şey gerekli bol güneş+az su+fosforlu gübre.
Ben bu şekilde 1 begonvilden 20 çelik ürettim ve hepsi köklendi büyüyor.Eşe dosta hediye ediyorum bayılıyorlar.
|