Bir fidan dikimi hikayesi de benden olsun..
Bahçemizin ekilmemiş bir kısmı vardı. Bir sene önce derin bir sürdürmüştük. Bu sene de normal pullukla sürüldü. Ekim ayı başında cevizleri toplarken bir kepçe ile 120-140 cm derinliğinde yaklaçık 2 metre çapında çukurlarımızı açtırdık. Kepçe operatörümüz maaşallah çok eli maharetliydi, çukurların içine derinliği 80 cm'e yükseltecek kadar üst toprağı güzelce havalandırarak koydu. Bir yerde kaya zemine rastladık, o çukuru hemen bir daha açılmamak üzere kapadık. İki yerde de beyaz kil tabakasına rastladık. Daha da derin kazdık ama baktık çok da sonuna ulaşamayacağız artık vazo olarak kullanırız deyip çıkardığımız tüm kil yerine oradan buradan üst toprak doldurup bıraktık. Tam 100 çukur kazıldı. Uzaktan bakıldığında açılan çukurlar mezarlığa benziyordu.
Orada önceden nektarin ağaçlarımız vardı ve 5 metre aralık ve 4 metre sıklıkla dikilmişlerdi. Damla sulama tesisatını aynı şekilde kullanabilmek amacıyla 5 metre aralıklara sadık kaldık. Baklava dilimi şeklinde dikim nizamı tutturduk. Kalifornya Üniversitesinin hazırladığı bir ceviz makalesini baz alarak aslında 4.87m x 8.53 metre olan aralığı (dönüme 23 ağaç) biraz kendimize uyarlayıp 5.0m x 7.45 m şeklinde değiştirdik. (dönüme 18 ağaç). Eski dikim yöntemimiz 8x8 idi ve dönüme ancak 15 ağaç dikebiliyorduk. Damla sulama tesisatımız da 5m aralıkla olduğu için ve 4x8 ekimi de "fazla iddialı" bulduğumuzdan bu şekilde bir "sentez" yaptık.
Toprağın yanmasını ve yağmurların işlemesini 1.5-2 ay bekledikten sonra 80 cm'lik çukurun dibini tamamen örtecek kadar 6-7 kürek keçi gübresi, 7-8 kg kadar da leonardit koyduk.
Dikim aşamasında yine kenara ayırdığımız üst toprakla bu gübre ve leonardit katmanının üstüne bir 40 cm kadar üst toprak attık. Son kısımda toprağı leonardit, zeolit ve torf ile karıştırdık. Ortalama olarak fidanın (tüplü) altındaki 10 cm derinlik ve etrafındaki 35cm çağındaki alanı bu harç ile doldurduk diyebiliriz. Kabaca 2 kürek leonardit, 3-4 kürek zeolit ve 2 kürek torf kullandık diyebiliriz. Bir de fidanın hemen altına 2gr kadar Sim Derma uyguladığımızı da ekleyelim. Bunun dışında kimyasal bir gübre kullanılmadı. Umarım kullanmayacağız da.
Leonarditi toprağımızın killi yapısını yumuşatması hafif alkali PH'ını düşürmesi ve organik madde miktarını iyileştirmesi, torf yine organik madde iyileştirilmesi amacıyla, zeolit de hem toprağı havalandırması hem de su tutması amacı ile kullanıldı. Sim Derma kutusunda bakterilerin 2 ay gibi bir süre ile aktif olacağı belirtilmişti, umarım erken atmış olmadık.
Can suyunu da TKİ Hümas'lı suyla yapınca sanırım pek eksiğimiz kalmadı. Bahar dikiminde bir de EMA ve laktik asit bakterisi uygulamıştık, bu sefer bu uygulamayı bahar ayına bıraktık.
Fidan olarak Chandler seçtik. Bahar dikimini de Chandler ile yapmıştık. Artık bu yola girdik, çiçek çiçek dolaşmaya bir ondan bir bundan ekmeye gerek yok. Duvara toslayıncaya kadar Chandler'cıyız gayrı. Tozlayıcı soranlar olacaktır, Franquette kullanıldı.
İklimimizi sorarsanız, 270 m rakımdayız, Kaz Dağlarının içe bakan yüzündeyiz, rüzgarımız sert. Şimdi dikim yaptığımız yer aslında arazimizin en alçak noktası, kırağının gelip oturacağı yer sayılır. Artık bahar geç donları konusunda tahtaya vuracağız biraz.
|