Adeniumların çelikle çoğaltılmasının genel kuramlarına bir göz atalım
1.Çelikleriniz yapraklıysa ve köklenmesi için gerekli koşulları oluşturabilecekseniz mevsimin bir önemi yok.
2.Çeliğin yaşı ve uzunluğu da önem taşımıyor( bu çalışmada 2.5-3 santimetrelik çelik 3 aylık çürümeye yüz tutmuş adeniumdan kesilip köklendirilmesi başarıldı)
3. Yapraksız çelikler de köklendirilebilir, ancak başarı yüzdesi yapraklı çeliklere göre daha düşük.
4.Köklendirmek için 25-36 C sıcaklık şart.
5.Çeliğe yüksek nem oranı sağlamak gerekmektedir.
6.Kullanılacak bıçak temiz ve keskin olmalı, tercihen kullanılmamış jilet.
7.Çürümüş bitkiden aldığımız çelikler sağlam dokuya kadar kesilmeli.
8.Çelikler kesildikten sonra kesi yerinin kuruması ıçın bekletilmeli.
Bekleme süresi 5cm. ve daha kısa çelikler için 1 gün,5-12cm arası çelikler için 2 gün,
12 santimetreden uzun veya kesi yerinde çapı 1cm'den kalın çelikler için bu süre 3 gündür.
Kuruma sırasında çelikler takip edilmeli yapraklarda solma veya gövdede yumuşama görecek olursak hemen dikmeliyiz.
9.Köklendirme işlemi perlit, vermikulit veya onların karışımı, ayrıca su içinde yapılabilir.
Su içinde köklendirme tecrubesini paylaşan arkadaş Elena Kulagina özetle demiş ki:
"Kesilen çeliklerin kesi yerini kurutmayıp peçeteyle çıkan sıvıyı emdiriyorum.
5-10 dakika süt salgısı bitene kadar bekliyorum.150-200 ml su içine 1 damla köklendirici ekliyorum ve bardağa su azaldıkça su ilavesi yapıyorum.
Alltan ısıtıcı veya lamba kullanıyorum.Başarısız olduğum çelikler ince ve 10 cm.'den kısa olanlardı.
10-14 gün içinde köklenme işlemi gerçekleşiyor.Aşılı bitkiden alınan çelikler daha uzun sürede köklenirler.
Kesi yüzeyini arttırmak ve bu şekilde köklendirmeyi hızlandırmak için artı şeklinde bir kesme işlemi yapıyorum.
Suda köklendirmek için önerilen çelik uzunluğu 12 cm. ve üzeri.10-14 gün içinde köklenme başlar ve 1 ayda tamamlanır.
Bardaktaki su azaldıkça ekleme yapılıp haftada 1 defa tamem değiştiriliyor.
Bir ayın sonunda bitki adenium harcına dikiliyor.
Köklenmenin gerçekleşmesi için başlıca faktörler ısı ve aydınlık.
24-25 derecenin altındaki köklendirme daha uzun sürebilir veya çeliklerde çürüme meydana gelebilir.
Kurutmadan da köklenme olmasına rağmen kurutmak için 4-6 saat bekletmenizi öneririm.
Suyun içine köklendirici yanısıra antifungal de eklenebilir"
Saygılar.