View Single Post
Eski 13-11-2011, 23:01   #515
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi Mesajı Göster
Değerli Abilerim,
10 kilo zeytin yapacağız, benim gözüm iyice korktu,
Sizin zeytinler Karamürsel-Su çeşidi ve orijini Yunanistanın Kalamata bölgesi. Kendine has dokusu ve aroması vardır. Bu çeşidi işlemenin en güzel yöntemi yine kalamata olarak işlemek olmalı.

Az miktarda işlerken en iyi yöntem, beresiz, sert zeytinler iki yerinden çekirdeğe kadar çizilmeli. Bir kaba doldurup tatlı su koymalı. Her gün suyu değiştirilmeli. Tam yedi gün sonra tadına bakın. Acısı büyük ölçüde çıkmış ve hafif baharlı olmuş olmalı. Bu durumda 10 kilo için 2 şişe üzüm sirkesi ve gerisi tatlı su karışımı hazırlayıp zeytini iki gün de bu solusyonda bekletin. Üçüncü gün %8'lik salamura, çeyrek şişe de sirke (suyun %8'i kadar iyotsuz iri tuz) hazırlayıp, zeyinleri kavanozlar koyun. Zeytinlerin iyi yerleşmesi için tezgaha havlu gibi bir şey koyup Kavanozun dibini havlunun üzerinde tıklatın ki tüm boşluklar zeytinle dolsun. Üzerine hazırladığınız solusyonu hiç hava boşluğu kalmayacak şekilde doldurup kapağını kapatın.

Son hazırladığınız bu solusyona hiç el değmesin. Kavanozları serinde muhafaza edin ve hemen tüketmeye başlayabilirsiniz.

Bu yöntemde tam bir fermentasyon olmadığı için zeytinler çok uzun süre dayanmaz. En fazla iki ayda tüketin.

Not: Bizim evde bu çizilmiş kalamata zeytinlerde sirke muhabbetine pek girilmez. 7 günlük su değiştirme işlemi sonunda acısı çıkan zeytinler günlük olarak bir kaseye konur, üzerine bol zeytinyağı konur, yarım limon sıkılır, biraz tuz serpilip limonlu zeytinyağına da ekmek banarak tamamı bir kerede bitirilir

İsteyen sıfır tuzla zeytin yeme imkanı da bulur böylece.

Bir diğer not: Laktik asit satın almana gerek yok. Bende yeterince var zaten ama bu aşamada ihtiyacın yok

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön