View Single Post
Eski 13-11-2011, 03:50   #21
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Konu başlığı uzunca bir süre önce açılmış ve katılımcıların da değerli yanıtlarını da içerdiği görülmekle birlikte, bende kendi deneyim ve tecrübelerimi paylaşayım dedim.

Bence 100 m2 altındaki çim alanlara ne elektrikli ne de benzinli çim makinesi gereksiz. Şu anda piyasada bulunan mekanik ve sepetli makineler bu büyüklükteki alanlar için fazlası ile yeterli. Tek sıkıntısı itme zorluğu.

Elektrikli makineleri kesinlikle önermiyorum. Kesme gücü ve torku benzinli makinelere göre çok düşük. Markalı bir elektrikli çim makinesi fiyatına rahatlıkla 3,5 beygirlik benzinli bir makine alınabilecek iken, bu parayı elektrikli makineye vermek yazıktır diyorum. Yazlığımızdaki bir bahçıvanın elektrikli çim biçme makinesindeki bir kaçaktan dolayı hayatını kaybettiğini de anımsayarak bu tür makineler üzerine daha fazla yorum yapmak istemiyorum.

Gelelim benzinli makinelere. Sanırım en küçük ve ucuz olanları 3-3,5 beygir kadar. Kesim genişlikleri de yaklaşık 30-35 cm kadar. Bu tür bir makine ile günde 2.000 m2 alan kesilebilir.

Durum böyle olduğu halde, neden daha fazla benzin tüketen 4-5 beygirlik makine kullanılır? Kısaca biraz zamandan kazanmak diyebiliriz. Ancak yüksek beygirli makinenin en büyük yararı sepetinin ya da deposunun daha fazla kesilmiş çim almasıdır. Beygir gücü dolayısı ile torku daha fazla olan bu tür makinelerde, kesme bıçağının üfleme gücü daha fazla olduğundan deposuna çok daha fazla kesilmiş çim toplaması tercih nedeni olmaktadır.

Büyük beygirli makineler, çim sıklığı yoğun olan alanlarda, geniş yapraklı çimlerde, uzun boylu çimlerde ve nemli ve ıslak çimlerde daha az zorlandığından tercih nedeni olabilir.

Çim makinelerin da yaşanan büyük sorunu servis ve yedek parçadır. Servisi yaygın, parçası sağlam ve dayanıklı, ucuz ve kolay bulunur olmalıdır. Yaklaşık 500 liralık bir benzinli makinenin sepetinin 150-250 TL, her bir tekerinin 20-40 TL, kasasının 150-250TL, motorunun 250-350 TL, sapının 50-150 TL olduğu göz önüne alındığında, bilinçsiz tercihlerin zaman içerisinde maddi ve manevi külfet oluşturacağı akıldan çıkarılmamalıdır.

Aynı beygir gücünde bile olsa fiyat-performans oranı dikkate alınarak yüksek torklu olanları tercih edilmelidir.

Çim makinelerinde en çok sorun tekerlek ve kasasında ortaya çıkmaktadır. Saç kasalar hafif olmakla birlikte daha kısa sürede paslanıp çürümektedir. İş bittikten sonra tazyikli su ile temizliği paslanma sorunu yaratmaktadır. Bu nedenle kasa temizliğinin daha kolay olması nedeniyle alüminyum gövdeli makineler tercih nedeni olabilmektedir.

İtme kolaylığı açısından büyük tekerlekli makineler tercih edilmelidir. Tekerleklerinin bahçe ortamında her hangi bir tamirciye ihtiyaç duyulmadan değiştirilebilecek şekilde dizayn ve monte edilmesi tercih nedeni olmalıdır. Tekerleklerin rulmanlı olması, imal edildiği metal ve plastik aksamın sağlam ve dayanıklı olması arzulanmalıdır.

Yine aynı boyuttaki makineler arasında, sepet hacmi daha yüksek olan tercih edilmelidir.

Kesim yükselik ayarı fazla güç harcamadan pratik ve kolayca ayarlanabilir olmalıdır. Çimleri zaten hep aynı seviyede keseceğim, kesim kademe sayısının fazla olmasının bir yararı yok demeyip fazla olanlar tercih edilmelidir.

Gelelim son olarak şanzımanlı (itmeye gerek olmayan kendiliğinden yürüyen) makinelere. Bu tür makinelerin şanzımanları çoğunlukla uzak doğu kökenlidir. Dişlileri alüminyum veya dayanıksız metal malzemelerden imal edildiğinden, en iyi ve dikkatli kullanımlarda dahi ömrü bir yıl kadardır. Komple bir şanzımanın yenilenme fiyatı yaklaşık 250 TL dır. Bu tür makineler eğimli arazilere uygun değildir. Eğimli arazilerde mutlaka yatay kesim yapılmalıdır. Makine hareket halinde iken yavaşlatma amaçlı ani asılma veya ve sert yön değişiklikleri şanzıman sisteminde ciddi arızalar doğurabilmektedir.

Çim biçiminde en sevimsiz işlerden biriside makinenin yanaşamadığı kenarları kesme işlemidir. Bu işlemler için bahçıvan makası da, misinalı makine da eziyet vermektedir. Motorlu tırpanları ise hem fazla, hem de oldukça riskli buluyorum. Tavsiyem aşağıdaki resimlerde gösterilen türden akülü biçme makaslarıdır. Bunlarında tek sıkıntısı yarım kilogramdan hafif olmadıkları için uzun süreli kesim işlerinde eli ve bileği yormasıdır diyebilirim...

Name:  makas1.png
Views: 40064
Size:  29.1 KB Name:  makas3.jpg
Views: 39107
Size:  25.5 KB Name:  makas4.jpg
Views: 40414
Size:  59.3 KB Name:  makas5.jpg
Views: 42576
Size:  62.3 KB

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön