View Single Post
Eski 12-11-2011, 19:18   #6
KRTL
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 24-11-2010
Burada 6 adet altın çilek, 2 adet domates denemiştim. Yeni başlayacaklar için topraksız tarım konusunda 1399.mesaj. Yaklaşık 40lt lik su tankından kapalı sistemde akvaryum motoru damlama ile besin vermiştim. Altın çilek ec yi çok düşük isteyen yabani diyebileceğimiz bir bitki. Hatta bazı kaynaklarda hiç gübre kullanmadan bile yetiştirebileceğiniz yazıyor. Domates için uyguladığım ec değeri sanırım onlara iyi gelmedi. Fakat asıl sorun bitkileri koyduğum kapların drenajında yaptığım bir hata idi. Kapların altına delik açıp bir boruyla fazla suyu dışarı aldım fakat boru, kabın tabanından biraz yukarıda kalmıştı. Yani kapların tabanında hep biraz su birikiyormuş. yani bitkilerim çok suya maruz kalmış. Bu da bitkinin yapraklarının büyük olmasına, yukarı doğru büyümesine yani vejetatif gelişimine sebep olmuş. Meyvelerin de ufak olması bu yüzden diye düşünüyorum. Fotoğraflarda da görürsünüz. Köklerini açtığım bir altın çileğin tabandaki sudan nasıl etkilendiğini görebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken, yaptığım hatalardan biri de, bitkileri çok sık dikmemdi. Böylece bitkilerden cama yani güneşe en yakın olanda çiçeklenme-meyvelenme fazla, diğerlerinde yok denecek kadar az oldu. Yalnız domatesler bu durumdan çok fazla etkilenmediler. Altın çilek bu konuda da çok hassas bir bitki. Güneşe çok ihtiyaç duyuyor ama çok sıcaktan da hoşlanmıyor.

Bakalım çilek denemesinden ne gibi tecrübeler edineceğiz... Merakla bekliyorum.
Selamlar saygılar...

KRTL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön