Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı
... Bir de zeytin kurma işi başlamış. Biz de geçen hafta bir kaç kilo kurduk. Bu hafta ağaçlardakilerin tamamını toplayacağız inşallah.
...
|
Zeytin kurma işini hızlandırdık

Sn. Uzaylı, size de tavsiye ederim.
5 lt. lik _kaliteli_
su bidonu bulunur ve zeytinler dalından koparıldığı gibi kaba konur. Hiç
yıkanmadan. Suya deymemeli... (Biz ayvalık ile yapacağız, trilye de güzel olur)
Orta boy çay bardağının
kaya tuzu konur. Ama tam doldurulmaz. Tam doldurduk biraz tuzluluk hissettik, bu ayar iyi...
Aynı çay bardağı ve yarısından biraz az
üzüm sirkesi. (Elma güzel olur mu denemek gerekir.)
Ve aynı bardak aynı oranda
çiçek yağı.( zeytin yağı olmaz) Mısır yağı da güzel olur mu denemek)
Kaba konur ve yan getirilir, yatırılır. Günde bazen birkaç günde bir yuvarlanır. Zamanla altta biriken su alınmaz. İstenirse alınır, dökülür.
Sirke kap içinde gaz oluşumu yapar. Önceleri günde bir, sonraları gaz sıkıştıkca havası alınır. Ama tamamen alınmaz.
İçine
kekik, defne yaprağı konur. 4-6 ay gibi olur. Güneşe konur birkaç saat, gölgede de olur; o zaman siyahlaşır.
En son (4_6 ay sonra) bir bardak
çiçek yağı ilave edilir ve yenmeye başlanır. Ara sıra çalkalanır.
Not: (Bu arada yağmurlar yağmış üzerinde pek kaolin kalmamıştır. Kalsa da fark etmezdi. Zaten tıpta kullanılan bir ürün kaolin. Sadece güllleci bulamacı kullanılarak üç temel zeytin zararlısından _ Z. sineği, Z. uc zararlısı, Z. kabuklu biti_ den kurtulunabilir. Gülleciye kaolin _ kullanılanın yarısı kadar_ katılırsa yukarıdaki hastalıklara daha etkili olur, kaolinlilik sorunu olamaz.)
Afiyetler...