Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozi'nin Bahçesi
Günaydın Halil Abi,
Bizim çizme zeytinler sanırım yanlış yolda. Az bir miktar yeşil zeytin toplayabilmiştik. Biz direk zeytinleri çizip tuzlu suya koyduk, limontuzu da kullanmadık. Yani acısını çıkarma sürecini atlamışız. Bakalım nasıl birşey çıkacak ortaya..İlk deneme, ilk fiyasko olabilir (en azından yeşil zeytin için ).Halil abi elini vurmuşken siyah salamura yapımını da oranlar ve resimler le anlatırsan super olur.
Selamlar.
|
Evet sevgili Ozi,
yanlış yolda... Acı olacaktır. Tatlandırma yapmamışsınız. Yani yeşil zeytini 10 gün gibi her gün suyunu değiştirmemiş siniz.
(Hanım diyor ki; yeni kurdularsa ( birkaç günlük ise) tuzlu suyu döksünler, 3-4 gün her gün suyunu değiştirsinler sonra bir çay bardağı limon tuzu ile yarım çay bardağı kaya tuzu eritip koysunlar, olur diyor.)
Çizmelik ya da kırmalık zeytine limon tuzu koymazsanız çabuk yumuşar.
Salamura tuzlu su demektir. % 10 lara varan tuz oranı çok yüksek. Zaten tuzlu suda bekleyen zeytinin tuz oranı düşüyor. Tekrar tuz koyup yükseltmek gerek bu da % 10 lara varıyor. Çok tuzluluktan kaçıyorum.
Siyah trilye zeytini tuturmak kolay olmadı. Tuzunu az koyduk yumuşadı, çok koyduk kabuk çekirdeğe yapıştı, Gemlikliler gibi yaptık tutturamadık.
En son Sn. Kıdemsiz müdür ve Sn. Güme Tepe ( Hülya hanım) ın denemeleriyle triyeyi bir sisteme oturtduk.
Yukarıdaki iletide (ileti 515) anlatmıştım. Sn. Hülya hanımın daha iyi sofralık zeytin yapma çalışmaları sürüyor.
Salamura zeytini az tuz ile ve laktik asit ile Sn. Zeytinli Bahçe yapıyor. Çok da lezzetli oluyor. Geçen yıl ben de denemiştim. Yarın Zeytinli Bahçe' nin eşi Selma hanımdan izin alabilirsem yaptıkları salamuraları anlatırım.