çerimoya için şunu söyleyebilrim tohumdan yetiştirmek için bir 5 litrelik küçük ama derin yuvarlak saksının altına önce taş sonra toprak koyun o toprağa tohumlarını gömün ve sulayın ardından saksının üstünü 1 kaç delik açmak şartı ile naylonla örtün saksı tabağına çok az su koyun ve kalorifer üstüne koyun.ama her iki günde bir saksı tabağına bakın su içinde varmı yokmu diye.yoksa az su ilave edin saksı tabağı muhakak nemli kalsın arada naylonu kaldırıp saksıyı (3 günde bir) sulayın bakın ne oluyor. (miracle orkide yetiştirme gibi) 2,5 haftada tohumlar hemen rekor hızda çimleniyor. çimlendikten sonra tohumları ayrı saksılara nakledin bu arada derine kök yaptıkları için muhakkak ileride büyüyünce ya toprağa veya büyük saksıya dikmek herhalde gerekecek herhalde. meyve için en az 2 bitki gerekiyor ve arılardan meyve için medet beklenmemesi tavsiye ediliyor. Annona türlerinde buna pawpawda dahil tozlaşma ancak böcekler ve sineklerle sağlanıyor, yine bitkiler dişi erkek çiçekleri bir arada taşısalarda kendilerine verimli değiller. -4 dereceye dayanması bir avantaj gibi akdenizde aynen kendileri gibi pek bir sinek seven incir ağaçlarının ve yine sinekleri,böcekleri çekmekte üstüne olmayan dut ağaçlarının yakınına dikilirse sorun çözülür gibi geliyor.işte buda benim çerimoyalar 4 tohumun 4üde bu yöntemle çimlendi ama bir tanesi sabırsızlığımdan ne yazıkki öldü tohum kılıfını erkenden sökeyimde yaprakları nasılmış dedim demez olaydım bitkinin tepesini uçurdum ama diğer üçü çimlendi büyüro tohum kılıflarından kurtulunca ayrı saksılara dikeceğim.
|