Davulgalar/Kocayemişler (Arbutus unedo) neden açmıyor?
Merhabalar,
Bursa Karacabey'de amatör arıcılıkla uğraşıyorum. Arılarımın bulunduğu yerin hemen arkasında yaklaşık 1200 dönümlük bozuk baltalık bir alanda davulga-koca yemiş (Arbutus unedo) var. Normalde arılar, kış beslemesi haricinde, bu aylarda davulgadan müthiş polen ve nektar toplarlar. Dun arılarıma ziyarete gittiğimde trafiğin çok az olduğunu gördüm. Merak edip araziye doğru yürüdüğümde davulgaların çiçek açmadığını, açmayı geçtim üzerlerinde tomurcuk bile olmadığının ve çok az meyve tuttuklarını, olan meyvelerin kararmış olduğunu gördüm. Oysa benim arılığımın bulunduğu yerden yaklaşık 15 - 20 km ötede benzer bir arazi kesitinde arıları bulunan başka bir arkadaşım, oradaki davulgaların açtığını, hem meyve hemde çiçek bakımından coştuğunu söylüyor.
Sorum şu; benim bulunduğum bölgedeki davulgalar neden açmamış olabilir? Davulga bir yıl çok açıp ertesi yıl az açan bir bitki midir? Her iki bölge de iklim olarak bir birinin aynısı, aynı yağışı aldılar, bu durumda açmamanın sebebi ne olabilir? Davulgalar ilerleyen haftalarda açabilir mi?
Belki bir fikir verir diye cep telimle çektiğim bir resmi ekte yolluyorum Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar biraz yorum yaparsa, sevinirim.
Saygılar
|