Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eb_ru
...bizimkiler bildiğim kadarıyla hibiscus rosa sinensis...
|
Ben emin değilim. Şüphelerim özetle şöyle :
1)
Çiçek Rengi
Diğer birçok bitkide olduğu gibi, H.rosa sinensis'de de geçer akçe yeni bir hibrit oluşturmak, ismini vermek, ticari olarak bir avantaj yakalamak. Sayısız çapraz dölleme neticesinde ortaya çıkan hibritlerin çiçekleri en az iki renkli, benekli veya çizgili olduğu görülüyor. Düz renkler hala mevcut. Bitkinin ithal olması gerektiğini düşünürsek, görkemli renk cümbüşü yerine düz renklilere para ödeniyor olması makul gelmiyor bana..
Konu başlığını gözden geçirdiğimde yüklenen fotoğraflardaki çiçekler çoğunlukla düz renk.
Aşağıdakiler varken kim düz renk ithal ederki? (Fotoğraflar İnternational Hibiscus Society web sayfasından alıntıdır.)
Tahitian Baby Bonfire
Tahitian Princess
2)
Fiyat, Ulaşabilirlik
İnternational Hibiscus Society (IHS) referanslı, dolaysıyla güvenilir satıcıların ebay'daki açık artırmaları (5 tohum için) 5$'dan başlıyor. Yani H.rosa sinensis'in bir adet tohumunun fiyatı en az 1$. Aynı paraya, yine ebay'da 50 adet H.syriacus tohumu almak mümkün.
Bu pahalı tohumlardan türeyen bitkilerin pazara düşüp 3-5-10 TL'ye satılması zor gibi geliyor bana...
3)
Yaprak Dökme
Konu başlığının birkaç yerinde japon gülünün kışın yapraklarını döktüğü, baharda birlikte tekrar canlandığı yazılmış.
H.rosa sinensis yaprak dökmeyen bir bitkidir. (Kaynak: The Royal Horticultural Society Gardeners' Encyclopedia of Plants&Flowers, Sayfa 512)
Tropik bir bitkidir, dona dayanıklı değildir. Kar altında yaşayamaz. Kışın yapraklarını döken, baharda canlanan H.syriacus'dur.
H.rosa sinensis melezleme çalışmalarının bir amacı da, türün bu soğuğa dayanıksızlığını kırmak...
Link :
Dr. Sam McFadden
Yukarıdaki gerekçelere ilave, iki türü ayırtetmek için kullanılan başka kriterler de var. Yaprak yapısı ve rengi, çiçek rengi ve büyüklüğü gibi...
Link :
Year 'round Hibiscus
Bu bilgileri, bazıları eski olduğu için (çiçek rengi, yalınkat-katmerli) bazıları da bakım ve ortama göre değişebileceği için (yaprak rengi, çiçek büyüklüğü) referans olarak almadım.
Sonuç olarak; Japon Gülü (Hibiscus rosa sinensis) olarak baktığımız ve (halen) sevdiğimiz bitkilerin çoğu (benimkiler dahil) Hibiscus syriacus (Rose of Sharon, Syrian Rose) yani Suriye Gülü bence...