Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi GümeTepe
sağol Halil Ağbi. hep birlikte daha güzel işlere.
|
Sevgili Hülya hanım bu yıl sizin yöntem ile tirilyeleri hurma yapmaya başladım.
5 lt. lik plastik kaba zeytin tanelerini koparıp _ tarlada_ içine atıyorum. Küçük çay bardağına _ tam doldurmuyorum bir kaç cm. boş bırakıyorum_ salamura tuzu koyuyorum.
Çeyrek bardak sirke ve
çeyrek bardak çiçek yağı koyuyorum.
Yan getiriyor her gün
havasını alıyorum. Tamamen değil.
İki üç günde bir yuvarlıyorum. Bir ay kadar. Sonra ayda bir yuvarlayacağım.
Geçen yıl yapmıştım ama tuzu biraz fazla gelmişti. İçine
nene de mi koymuştunuz?
.................................................. .................................................. ............................
EKLEDİM....
İçine nane mi koymuştunuz diyecektim nene demişim.
Demek ki 5, 6 tane defne yaprağı koymuşsunuz. Ben bir tanesine kekik koyayım bakalım nasıl olacak.
Bu şekilde 5, 6 ay gibi gibi oluyor. Kıdemsiz Sn. müdür dipte biriken suyu döküyormuş ama ben hiç dökmedim. Belki dökünce daha iyi oluyordur.
Önemli uyarıdır;
5-6 ay sonra zeytinler
plastik kaptan çıkarılır ve geniş bir kaba, güneşe konur. Gölge de olabilir. Dışarıda kalan zeytinler hızla siyahlaşır. Birkaç saat gibi. Sonra bir çay bardağı sıvı çiçek yağına karıştırılır hemen yenmeye başlanır. Bu şekli ile bile
cam kavanozu ara sıra çalkalamak gerekir.
Eğer
bir gün gibi kalırsa daha buruşuk olur. Bu da benim hoşuma gidiyor.
İlk başlarda kavanoz plastik olmalıdır. Sirke gaz oluşumuna sebep olur patlar. En
uygun değil ama kullanışlı kap 5 lt lik su bidonlarıdır.
5 lt lik su bidonun _kabın_ tabanına bakılır. Orada bir üçgen bulunur.
Üçgenin ortasında '1' yazar. Bu iyidir. Daha doğrusu
1-2-4-5 iyidir.
3-6-7 rakamlarını görürseniz -kansere açıktır-
arkanıza bakmadan kaçın demektir. Sn.Prof.Dr.Tayfun Özkara böyle diyor şimdilik.
5 Lt. lik su bidonu 3,5 kg kadar
zeytin alır ve
hiç yıkanmadan _zeytin suya temas etmemeli_
konmalıdır.
Afiyet olsun.