Dalında olgunlaşmış incirler_ bu yörede burut denir_ düşerler. Bunlar toplanır sağlamları ayrılır ve güneşte bir kaç gün kurutulur.
Kaynamakta olan suya bir sepek içinde konur. Bir büyük çelik tencerede de olur. Patates cipsi yapar gibi.
Yarım saat gibi kaynatılır. Eğer burutlar çok kurumuşsa yumuşayıncaya kadar bir saat sürebilir.
Daha sonra güneşe seilir ve 4 ya da 5 gün kurutulur.
Bir pamuklu beze konur, sarılıp sarmalanır.
Bir hafta ara ile iki defa kuru bez ile silinir. Teker teker... Valide böyle yapıyor. Daha uzun saklanabiliyormuş. Nedenini sordum. O da bilmiyor. 'Sanki her şeyin bir nedeni olacakmış gibi'; yüzüme baktı.
Sanırım bozulmaya sebep olacak sıvının _ şekerli suyun_ bezle alınması olabilir.
Ama zaman içinde üzeri şekerlenecek ve beyazlaşacak. Yani lokum gibi olacak.
Aslında bu sırada üzerine lokum tozu atıp hile bile yapanlar varmış. Bizde yok öyle şey. Boya da yok.
Kış günleri okula giderken Annem bir bir kaç tane cebime koyardı. Soğuk günlerde arsına kavrulmuş badem de sıkıştırırdım. Soğuk ve hatta rüzgar yanımdan geçer giderdi.
Orta yaşın sınırında olunca
'o' nu daha çok sevmeye başladım.
Not: Yemişler_ burutlar_ Değerli dostum Zeytinli bahçenin yerler dökülen ' yahu bunlardan ne yapacağız' dedikleridir. Yediğinde neyi kaçırdığını bilecektir. Gelecek yıl daha çok yapmak için teşvik ve tahrik edecektir.
Hülya hanım _ Güme Tepe_ da toplamıştı biraz. Kızlarla oda yapmıştı. Sanırım şekerli suda kaynatmıştı. Ben o yöntemi bilmiyorum. Karşılaştıracağız bakalım hangisi güzel olmuş.
Teşekkürler kaptanım.
Saygılar.