Sayın maysan bizim ilk gardenyamız, Ankara'ya gittiğimde yolum AOÇ'nin serasının önünden geçti, bir girip bakayım dedim. Niyetim anneme güle benzer bir çiçek almaktı. Evde gül yetişmiyor ya da biz beceremedik bilemiyorum. Görevli gardenyayı önerdi(ithal denilen cins) aldım geldim ama annem çiçeği öldürecekti nerdeyse. Çamur gibi bir toprak hazırlamıştı ve çeşme suyu vermişti. Kireç zarar vermeye başlamıştı. Yaprakları kahverengileşti tomurcuklar döküldü vs. Baktım olmayacak bir el atayım çiçeğe dedim. Çok araştırdım gardenya hakkında ingilizce sitelere falan baktım. Çiçeği kendine getirdim sonuçta. Sonra bu başlıkta birisinin mesajında farklı gardenyaların polenlerini birbirinin üzerine atarak tohum yaptırdığını gördüm. Yerli denen türden bir gardenya daha aldım. Ama o iyice fenaydı demir eksikliği vs. şimdi onun çiçeklenmesi için uğraşıyorum. (İkisi aynı anda çiçeklenirse yapay polinasyon deneyeceğim

) Tüm bunlar 8 aylık bir maziye sahip.
Siz şanslısınız aslında bu çiçeğin sarı açanı da var. Yurt dışına gittiğinizde denk gelirseniz edinin mutlaka. Belki biz de nasipleniriz sizden
Sayın ipektuğçe çiçeğiniz çok sağlıklı görünüyor maşallah. Dilerim ki çiçeğini de görürsünüz yakın vakitte.