Sn.Efekentli,
bu yıl fide çalışmamda istediğim sonuçlara ulaşamadım.Maddi olarak beni oldukça sıkıntıya soktu.Daha önce sizlerle paylaştığım hususlarla ilgili çok fazla bir farklılık olmadı.Şöyle ki;
a)Oluklarımın durumu oldukça iyi olması nedeniyle yeni bir masrafa girmedim.Ayrıca çiftlik gübresi konusunda yanlış karar verdiğimi farkettim.Çiftlik gübresinin içeriğini tam bilemiyorsunuz,gübrelemede sıkıntı yaratacağını düşündüm.Ayrıca EC ve Ph değerleri üzerindeki etkilerini de bilmediğim için böyle bir riski göze alamadım.
b)Dikim konusuna gelince;geçen yıl gözlemlerime göre oldukça sık ekim yaptığımı farkettim.Bu ise çürümelere ve bitkinin yeterince güneşten yararlanamamasına neden oluyor.Hasat esnasında işçiliği arttırıyor.15 cm.düz ekim de çok sıkı oluyor.Ben bu konuda kararımı haziran ayı içinde aldım.Özellikle mayıs ve haziran aylarında bitki anormal derecede gelişiyor.Benim forumdaki resimlerde bunu görebilirsiniz.
c)Fide konusunda yazdıklarımın arkasındayım.Ancak katlı ortama Camorasa cinsi sipariş üzere komisyoncumun tercihiyle ekildi.Rubigen cinsini yaklaşık ikibuçuk dönümlük bir arazide tarlaya yüksek eğmeçlere ektim.Şu anda onun gelişimi de çok iyi.
Sizin sorularınıza gelince;aşırı sık ekerek fazla ürün alamazsınız.Geçen yıl 7000 fide ektiğim alana bu yıl 5000civarında bir dikim gerçekleştirdim.40X40 çapraz ekim yaptım.Aşırı sık ekimlerde mantari hastalıklar(Mantari küf
vb.)ile külleme hastalığı fazla görülüyor.
Ayrıca tozlaşma konusunda doğal ortam size yetecektir.Ben tozlaşmaya yardımcı olmak amacıyla sırt ilaçlama motorumu boş iken çalıştırıp hava pompaladım.Meyve tutumunu arttırıyor.
Çilek EC değerini 1,8 civarlarında tutmaya özen gösterirseniz verim alırsınız.Bu konuda
www.topraksızkultur.com internet sayfasında ayrıntılı üniversite hocalarınca yapılmış bilgiler var yararlanabilirsiniz.Fazla Ec demek fazla tuz demektir.Bu da bitkinin alımını zayıflatır.Hatta köklerin yanmasına neden olabilir.Dikkat etmenizi öneririm.
Çalışmalarımdan ders çıkartmaya ve daha az hata yapmaya çalışıyorum.Sizin çelişki olarak gözlemlediğiniz durumları umarım aydınlatabilmişimdir.Çalışmalarınızda başarılar dilerim..