View Single Post
Eski 02-11-2011, 16:57   #46
s.serdar
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
DEVAM EDİYOR...

Artık yaz gelmiş, havalar ısınmıştı. Çim sabah akşam düzenli olarak sulanması gerekeceği gibi çiçekler, duvar olmasını arzuladığımız mazılara ilaveten gene sulanacak sebzelerimiz de vardı. Bahçeye ancak hafta sonları gidebildiğimiz için çimin sulanması işini bir elemana verdik.

Ancak sebze, çiçek ve mazıların sulanmasında sıkıntılar olacağını hissettim.

Alanya'da bir sitede yazlık evimiz vardı. Orada çiçekler epey zamandır delikli hortumlarla sulanıyordu. Adını bilmediğim bu malzemeyi Ankara'da arayıp buldum. Adı damlama hortumu imiş. 100 mt. alayım dedim vermediler. Bir top ve 400 mt. olarak satılıyormuş. Nasılsa her yaz bir deniz yapıyoruz, gittiğimde Alanya'dan alırım dedim, öyle de oldu. Orada da hep 400 mt. satılıyor ama nerdeyse Ankara'nın yarı fiyatına. Arabanın arka koltuğunda aldım getirdim 400 mt damla hortumunu. Bir büyük poşet dolusu ek malzemesi ve aparatlarını da. Döşedik mazıların altına bir baştan bir başa, çiçek ve ve sebze bantlarına. Çimlere bakan görevliyede dedik ki; hafta ortasında bir kere olmak üzere çim vanalarını açarken, şu iki vanayı da aç. Başladı böylece bizim yarı otomatik sulamamız.

Gören komşular şaşırdı. Bu nasıl hortum ? Bu nasıl sulama diye ? En azından bizim kooperatifde bunu bilen ve ilk uygulayan bendim. Malesef o tarihlerde ki bu hortum işinin hiç resmi yok elimde. Hiç aklımıza gelmemiş bir resmini alalım diye.

Çok zamanımız alan tüm sulama işlemleri yarı otomatik de olsa bir bir sisteme kavuşmuştu. Artık keyif alma zamanı gelmişti. Bahçeye bir aydınlatma yapalım. Gece karanlık olmasın bahçemiz dedik. Çatıya bir projoktör koyduk yeterli olmadı. 2 tane ve büyük koyduk fazla göz kamaştırdı. Dolayısı ile tek noktadan değil çok noktadan aydınlatma yapmanın gerekeceği ortaya çıktı.

Ön bahçedeki çeşitli noktalara, fazla göz kamaştırmayacak şekilde küçük lambalar koymak en iyisi idi. Ancak evin dışında hiç elektik bağlantısı yoktu. Mecburen evden bir hat alıp yer altı kablosu ile lambalara tek tek taşımak gerekiyordu. Ve öyle de yaptık. Çimi belle kesip 20 cm altına kablo döşedik, aydınlanması istediğimiz noktalara ve yürüme yolumuzun kenarlarına zemine yakın olacak boyda lambalar yerleştirdik.

Name:  1.jpg
Views: 2223
Size:  27.1 KB

Yandığında güzel olacağını düşünmüştük...

DEVAMI GELECEK....

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön