View Single Post
Eski 02-11-2011, 14:25   #43
s.serdar
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatoş Mesajı Göster
Serdar bey, bahçeniz ve eviniz çok güzel olmuş, ellerinize sağlık. Her aşamayı anlatmanız, bilgilendirmenizden dolayı teşekkür ederiz. Bende yayladaki arazime ev yaptırma girişimindeyim verdiğiniz bilgiler işime çok yarayacak. O güzel bahçeli evinizde güle güle oturun.
Fatos hanım.

Girişiminizin için şimdiden başarılar diliyorum.

Evi yaylada yapacağım demişsiniz. Şehir merkezinden uzakça ve ileride karşılaşacağınız sorunları tek başınıza aşmak durumunda kalacağınız bir ortam olarak görüyorum yayla yaşantısını.

Bu bakımdan yapacağınız işlemlerin ve imalatların alt yapısına kesinlikle önem vermenizi tavsiye ediyorum. Çünkü benzer sıkıntıları çok yaşamız ve yaşamaya devam eden bir form üyesi olarak.

Nedir bunlar derseniz ilk aklıma gelenleri sıralayayım. Elektrik ve su tesisatı, buna dayalı olarak, bahçe aydınlatma ve sulaması, pis ve temiz su depo ve sistemleri, izolasyon vs.

Sanırım TEK mevzuatı değişti. Öncesinde bu tür evler için monofaze elektrik bağlantısı yeter görülüyordu. Bende aynı yanılgıyı yaşadım. Tek fazdan elektrik bağlattım yeter sandım. Önceleri lamba yansın yeter sanmıştık. Bahçe evi diye yola çıktık, ardından buzdolabı, bulaşık makinası, çamaşır makinası, elektrik süpürgesi, tost makinası, mikrodalga, kettle, hidrafor, kaynak makinası, çeşitli elektrikli ev ve bahçe aletleri gelince mevcut alt yapı çok yetersiz kaldı. Pek çok cihaz ve aleti aynı anda kullanamaz olduk. Elektriğiniz kesin trifaze olmalı.

Bahçesiz yayla evi olacağını düşünmediğim için bahçenizin çeşitli noktalarına mutlaka yer altı bağlantısı ile ve ileride gerekeceği için mutlaka elektrik bağlanısı götürün veya buna ilişkin alt yapıyı önceden hazırlayın.

Aynı şekilde bahçenizin çeşitli noktalarında ileride mutlaka gerekeceğini düşünerek, zon istasyonu olabilecek kullanılabilecek su bağlantı noktalarını önceden hazırlayın.

Bahçe için kullanılacak su ve elektrik sistemlerinde ileride yaşanacak arızalara müdahale kolaylığı için rogar ve pano sistemi kullanın. İmkanınız yeterli ise su borularınızı ve elektrik kablolarınızı doğrudan toprak içine değil boru ve kanalla içine alın.

Elektrik kablo kesitlerini ve su boru çaplarını önerilenin bir basamak üstünde tutun.

Enerjinin her geçen gün daha zor karşılanabilir ve pahalanacak bir kaynak olduğunu aklınızdan çıkarmayarak, temel, zemin, duvar ve çatı izolasyonunuzu güçlü tutunuz.

Biz 2-3 kişiyiz, bize şöyle 3-5 m3 forteptik yeter. Kullanacağımız su ne kadar demeyin. Planladığınızın en az 3 katı kadar forseptik düşününüz.

Elimiz, yüzümüzü yıkamak için yeterde artar diye, yedek su deponuzu asla küçük tutmayın. İleride göreceksiniz ki, ihtiyacınız, planladığınızın en az 6-7 katı kadar olacaktır.

Daha fazlasını yazmıyorum, aman moraliniz bozulmasın diye...

Sağlıcakla kalmanız dileklerimle...

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön