Serdar Bey, Bursa da ya da istanbul da kırmızı örümcek ya da yaprak bitleri, ilaç la temizlenmiyor. Haşere görüldüğü andan itibaren bir -iki gün içinde yaprakları mahvediyor. Tahribattan sonra Bitki kendisini toparlayamıyor. Bu yıl temmuz ayında biraz ihmal davrandım ve bir hafta kontrol etmedim. Yıldızlar mahfoldu. Kurtulabilecek gibi olmadığını görünce, topraktan yaklaşık 5 cm yukardan kestim. yeni sürgünler verdi. 15 gün sonra baktım bu sürgünlerde de yaprak biti olduğunu gördüm. Canım çok sıkıldı. Bir leğene arap sabunuyla suyu karştırdım.Saksıları yan yatırarak yaprakları yıkadım. Yaprak bitinin temizlendiğini gördüm. Bir iki aydan beri problemi bu şekilde çözdüm. Seneye de aynı şekilde yapmayı düşünüyorum. Eziyetli bir mücadele oluyor ama başka çare bulamadım. Şu anda bazıları çiçek açtı bazıları tomurcuk ama havalar soğudu. bir iki hafta sonra kesmeyi düşünüyorum. İlk defa bu yıl yumruları sökmeyeceğim toprak içinde bırakmayı deneyeceğim.
Gübre şerbeti olarak ne gübresini kullandınız, suyla ne oranda karıştırdınız, ne kadar aralıkla gübre verdiniz? Ben kimyasal gübre verdiğimde ( hangi oranda verirsem vereyim yumruları yaktı ) o yüzden baharda hayvan gübresi veriyorum bir de ayda bir sim organik gübre veriyorum. yakmasından korktuğumdan önerilen dozajın yarısını veriyorum problem olmuyor.
|