View Single Post
Eski 27-10-2011, 18:31   #130
sefa67
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-03-2011
Şehir: zonguldak
Mesajlar: 2
Lightbulb tohumdan üvez

Merhabalar,

Üvez ağacını tohumdan çıkarmak üzere bir kaç makale okudum ve denemelerim oldu . büyük olasılıkla sorbus domastica idi aldığım meyveler..
Sonbahar (ekim-kasım) içinde aldığım meyveleri yediğim esnada çekirdeklerini ayıkladım.

1. Bu çekirdeklerin bir kısmını hiç bekletmeden torf normal toprak karışımı (gözenekli bir yapı) rastgele yaklaşık 1,5-2 cm derine ektim ve bu saksıyı tüm kış boyunca dışarıda tuttum, aralıklarla suladım, kuru bırakmadım.

2. Diğer bir kısım çekirdeği ise ıslak katlama yapmak üzere bir bez parçası üzerine koydum, bu bezi plastik kap içerisine yerleştirdim. buzdolabının kahvaltılık çekmesinde katlamaya bıraktım..

sonuçlar:

1. yoldan bir şey çıkmayacagını umarken sanırım mart ayının başı idi sürgünleri gördüm..
2. yol ise yine şubat mart sonunda her bir çekirdeğin patlaması ise sonuçlandı

Sanırım 400 e yakın tohumdan 200 civarı çimlenme elde ettim.
Ardından her birini Viollere aldım. İşte HATA burada oldu . ASLA VİOL KULANMAYINIZ çünkü Üvezlerin kökleri dimdik aşağıya iniyor. 3-4 cm yükseklik ise kafi değil.
Tekrar kap değiştirirken büyük çoğunluğu telef oldu..

Çimlenmenin ardından altı delinmiş, ağzı kesilmiş 1,5 L pet şişelere ekim yapılırsa hepsinin tuttuğunu gördüm. Çünkü kökler doğrudan aşağıya iniyor. Geçen kış ve bahardaki denememden şu an 10 civarı fidanım var. 5 ini sürekli dışarda tuttum beşi ise sürekli içerde. Yaklaşık 20 cm boya ulaştılar.. gelecek bahara toprağa geçirmeyi düşünüyorum.

Bu kış ise yeni tohumlarımı toplamaya devam ediyorum. Üvezleri dikecek alan sıkıntım olmadığı gibi gezdiğim tüm ormanların kenar ve sınır yerlerine de birer tane de dikmeyi planlıyorum.

Soğuk suda ve nemli biçimde buzdolabının +4 ksımında saklamak çimlenme için faydalı bir yöntem.. Bu seneki dikim sonuçlarını bildireceğim..

Ayrıca bu sene Alıç meyvesi ve tohumu elde ettim. Bu konuda okuduğum bilgiler 18 aylık bir uyku döneminden bahsediyor... onu da bir deneyeceğim.

sefa67 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön