Güneş yüzünü gösterdikçe erkenden bahçeye çıkıp sezonun son işlerini yaprmaya gayret ediyoruz.
Oğuz yazlık sebzeleri söktü (biberler hariç) Osmanlı çileklerinin otlarını yoldurdu ve yeni tarhlar hazırlamaya başladı.
Sarımsaklarını ekti.
Gübre gelsin diye bekliyor, onları eletip yerlerine yerleştirecek.
Benim uğraşım saksılar ve güllerle.
Gül çanaklarının çoğu bitti, hatta malçlama bile yaptım. Saksı topraklarına gübre ilave ettim. Bazılarının toprakları tümüyle değişti.
Amaryllis soğanları (saksıda olanlar) yavrularından ayrıldı ve yeniden saksılara ekildi.
Sardunya saksıları halâ balkondalar, daha limonluğa geçirmedim. Bayramdan sonra yerlerine yerleşecekler. Üzerlerinde çiçekleri çok güzel.
Güller sıcaklarla beraber yeni yeni sürgün verdiler ve tomurcuklanmalar başladı.
Sevgili hozat güllerle ilgili ne gibi çalışmalar yaptığımı sormuştu.
Kısaca anlatayım.
Gül çanaklarının etrafındaki su korucularını kaldırdım. Çanaklarındaki otlar temizlendi, toprak çapalandı, yanık hayvan gübresi konarak tekrar toprakla karıştırıldı.
Yazın diplerinde suyun tutulması için çanak şeklindeki toprak bu sefer tam tersi, su tutmasın diye hafifçe yükseltilerek karınca yuvası şekline getirildi.
Ligüstrümler biçilmişti, onların dal ve yaprakları, dal öğütücüden geçirilerek iyice ufalandı ve bu malzeme ile gül çanaklarındaki toprakların üstü örtülerek malçlama yapıldı.
(Malçlama yapacağınız dal ve yaprakların sağlıklı olmasına dikkat edilmelidir. Meyve ağaçlarının böcekli, hastalıklı yaprak ve dalları kullanılmamalıdır)
Bahçe duvarlarında çit olarak kullandığım ligüstrümler çok uzamıştı. Böyle bırakınca kar ağır geliyor ve dallar şekilsizce kırılıyor bu yüzden boyları kısaltıldı ve kesilmiş olan dallar ve yapraklarla malçlama yapıldı.