View Single Post
Eski 22-10-2011, 17:08   #14
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Oğuz Karsan Mesajı Göster
Altınoluktan veya Bayramiçten aldığım 5 veya 6 kasa domates alıyorum yıkadıktan sonra kabuklarıyla beraber rendeliyor veya blendırdan geçiriyorum.

Ortaya çıkan malzemeyi kaynatıp, birer litrelik kavanozlara doldurup konserve yapıyorum. Ortalama 35 kavanoz domates pürem oluyor. Kışın hiç salça kullanmıyorum. Tek mahsuru açtığım kavanozu o gün veya en geç ertesi gün tüketmez isem bozulması. Tadı da harika. Birkaç komşum ise güneşte pişiriyorlar. Birkaç kavanoz da onlardan geliyor. İkisi de harika oluyor.

Hem aklım yediğimde kalmıyor hem de lezzetli. Tavsiye ederim. Bir yararı da ucuza mal olması.
Sayın Oğuz Karsan...
Yaptığınız her işlem doğru ama bir eksiğiniz var; bu yüzden de domates püreniz çok çabuk bozuluyor..
Gelecek yıl yaparken bizim tarifimizi deneyin, buzdolabında kalmak şartıyla bir ay bile dursa bozulmadığını göreceksiniz..
Şöyle:

Domatesleri bir güzel yıkıyoruz..İsterseniz üzerlerindeki olası ilaç kalıntılarını gidermek amacıyla sirkeli suda bekletin..
Daha sonra ister kabuklu olarak minik küpler şeklinde doğrayın, isterseniz ikiye kesip rendeleyin..Fakat rendelerken kabuklarını ince zar haline gelene kadar rendeleyin; çünkü likopen maddesi en çok kabuk ve kabukaltındadır..Kabuklu olması tercih sebebidir.

Daha sonra kaynatmaya başlıyoruz..Kaynadıkça ve bir taraftanda karıştırdıkça üstte bir köpük oluşmaya başlar..Bu köpükleri kaşıkla sıyırıp atın..Bu köpük domateslerin ekşisidir..Unutmayın, pekmez veya reçel yapılırken bile köpükler alınır..Domates püresi yaparken de alınmalı..
Köpük alma işlemi ve köpük oluşumu iyice bittikten sonra 5 kiloluk bir tencereye bir fincan sızma zeytinyağı koyup bir 10 dakika kadar daha kaynatıp ocağı kapatıyoruz..
Hazırlanan domates püresini bekletmiyoruz..Hemen kavanozlara dolduruyor ve kavanoz ağızlarını bir bezle silerek sağlam kapakla kapatıp iyice sıkıyoruz ve düz bir zemin üzerine kavanozların kapağı alta gelecek şekilde koyuyoruz..

Çok iyi soğuyana kadar kavanozları elleyip, yerlerinden oynatılmamalı..

Soğuma işi bittikten sonra kavanozu bir mermer zemine koyduğunuzda, kavanoz kapağında bir bombeleşme yoksa ve sallanmıyorsa, işlem tamamdır..

Bu kavanozları artık kapağı üste gelecek şekilde çevirip, evinizin ışık görmeyen serin bir yerinde bir yıl saklayabilirsiniz..

Ama açınca buzdolabına koymak şarttır..Dolaptada bir aydan fazla dayanır..

Domates püresi yaparken etli,sivri domatesleri kullanın 10 kilosuna 1 kilo da pembe domates karıştırırsanız çok daha lezzetli olur.

Sayın gulbirsen sizin sorunuzu da yanıtlamış olduk böylece..


Düzenleyen pria : 22-10-2011 saat 19:12
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön