Uzun bir aradan sonra herkese merhaba,
Kısa kısa gelişmelerden bahsedeyim:
-Son zamanlarda değişen havanın solucanlar üzerine etkisini kabaca incelemekteyim, balkonda ısı güneşli zamanlarda öğlen 31 derece akşam 15 derece gibi oluyordu. Şimdi sıfır güneşli havada sabah 18 akşam 10 °C oluyor. Biz insanlar için soğuk olsa da solucanların optimum 20 derecede yaşadıkları bilgisiyle sağlıksız olmadığını düşündüğüm bir ortamda olduklarını düşünüyorum. Yalnız yaklaşan kış ayı için tedbirler düşünmekteyim. Battaniye vs dışında önerilerinizi bekliyorum.
-Şu ana kadar denediğim vasatlar içinde solucanların en sağlıklı göründükleri vasat torfmuş. Önceki denemelerimde yuvarlak solucanlar yassı solucan gibi görünüyorlardı, şimdi gerçekten silindirik şişman toprak solucanı gibi görünüyorlar. Belki de alışkanlıkları değişti, şu an çoğalmaktan ziyade yaşamak için bulunuyorlar.Belki bu gidişle elimdeki az solucan popülasyonuyla hedeflemem gereken hızlı çoğalmayı yakalayamayacağım. Ancak farklı durumlara verdikleri tepkileri ölçüp aramızdaki anlayışı geliştirdiğinden şu anki durumdan oldukça memnunum.
-Bütün bahsettiklerime rağmen solucanlar artıyorlar. Belki daha önce bıraktığım kokonlardan, belki de yeni bırakılan kokonlardan çıkan birkaç solucan gördüm bugün.Zaten torf her yerlerine yapıştığı için yavruları ayırt etmek oldukça güç oluyor.
Haftalardır besin takviyesi yapmıyordum, bugün uygun bir gün olabilir gibi geldi ve daha önce ölümcül sonuç vermiş kasadan aldığım çim artıkları ve balkonumda kendi yetiştirdiğim
domatesimden verdim. Domatesi verme amacım yoktu ama dalından yanlışlıkla kopunca boşa(!) gitmesini istemedim. Umarım hoşlarına gider.
Ölümcül kasanın son hali.Baştan aşağı yıkayıp tekrar düzenledim. Bahara yakın dönemde bunun gibi kasalardan alıp sebzelerimi bunda yetiştirmeyi düşünüyorum. Küçük saksılarda aldığım sonuçlar gayet sevindiriciyken burada harika sonuçlar alacağımı umuyorum