Sevgili Kırkmerdiven, yanlış hatırlamıyorsam telefonla görüştüğüm sizdiniz, yazılarınızı okuyunca sizin olabileceğinizi tahmin ettim, yanlışsam affola.
Ninkiniz gibi Kırkmerdiven düşünmeyin

kırk kere düşünün, kırk bir kere araştırın bir kere uygulayın,
Telefonda arazinizi anlatmaya çalıştınız anlaşamadık telefonun şarzın azizliğine uğradık.
Arazide yapılan işi burada da anlatmaya çalışmışsınız tam anlatamamışsınız, bir kepçe dozer düzleme var ama, ne nasıl belli değil, arazinin yapılan işlerin bir fotoğrafını koyma imkanın yok mu? ya da arazinin önceki hali daha sonraki hali gibi fotoğraflar bir şeyleri daha iyi konuşmaya biraz da olsa fayda sağlar.
İlk mesajınızda geçen bahçenin hayat hikayesi içimi sızlattı doğrusu, bu hikayeyi bilen birisi hatırlayan birisi bu bahçeyede hayat vereceğinden can vereceğinden gayet eminim.
Bilgim dahilinde ne varsa yardımcı olmaya da çalışırım.
Alıntı:
Ben buraya iki kez dozer sokup temizlettim ve tesviye oldu. Ama tabi ki toprağın altı üstüne geldi. Yeri tam bir yarım çanağın dibinde kışın üzerindeki meyilli araziden inen yağmur ve yüzey suları sınırından geçen bir dere oluşturuyor. Bu dereyi dozer arazi üst sırındaki suyu da dereye bağlayacak şekilde derinleştirdi.
|
Ne kadar (kaç santim kaç metre) bir toprağın altını üstüne getirdiniz, dolgu yapılan yerler var mı?
Dereyi derinleştirmekle iyi yapmışsınız, ne kadar derinleştirdiniz? kaç metre? daha derinse dereyi ıslah edebilecekmisiniz? yarın erezyon yapıp toprak kaybı yaratmasın. Bilmiyoruz bilmeden görmeden konuşuyoruz, araziyi en iyi bilen siz ve çevrenizdeki büyükler onlara da danışın oradan akan kış suları ne kadardır? akan gelen suya göre önleminizi tedbirinizi almak Ya da çok su değilse taşlarla yapacağınız bir drenaj en doğrusu.
Fidan ekim dikimine geleceğim fakat gelmeyeyim önce araziyi görsel olarak ne derinliklerde işlediniz dolgu olan yerler var mı buralarını bir anlatın sonra ekime de geliriz.
Yanlız şunu hemen söyleyeyim, bir kere önce arazinizin toprak analizini yaptırın çok bir ücreti yoktur bundan kaçmayınız, özel analiz laboratuvarlarına gitseniz dahi 80 tl yi geçmez.
Büyük bir ihtimal organik madde eksik diyecekler, ihtimal değil öyledir de zaten bunca yıl işlenmemiş gübrelenmemiş toprak organik maddece zayıftır.