View Single Post
Eski 14-10-2011, 19:23   #51
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi merlict Mesajı Göster
Hocam iyi günler.

kardeşimin bahçesinde yaptığımız basit havuzlarda yetiştiriyoruz.Kısaca sizin İzmir rakibiniz bizizKorkmayın, size pazar bırakırız, orta doğu ve akdenizin geleceği bizim bahçede yatıyor.

Doğadan aldığımız dere yosunlarını, nemli yer bitkilerini yaşatma hevesi.Akvaryum balıkçılığı ile birleşince tam oluyor.Eledoalardan, güllere, çınarlardan, losslara kadar bir sürü kasa-havuzumuz mevcut.Hepsinin üzerinde sizinkiler gibi mercimekler.(bizim mercimekler daha güzel ama size ayıp olmasın diye yazmıyorum)PVC kasaların içini naylon ile kaplayarak, yan yana onlarca kasa içinde bunları üretip yaşatıyoruz.Malüm önümüz kış..Bize öneriniz olurmu (rakibe bilgi vermek caizmidir bilmem ama sen büyük adamsın, anlarsın garibin, zora düşenin halini)Geçmiş yıllarda kasaların bir kısmını kapıcı dairesini kiralayıp (apartmanın kapıcısı yok ama dairesi var) oraya aldık ama maliyeti çok yüksek oldu.Malüm biz bu işi zevk için yapıyoruz, hiçbir bitkimizi satmak amacıyla üretmedik, dediğim gibi denemeler.bu bitkileri doğal ortam ısılarına alışkın hale getirebilmek.Alışkanlaık kazandıktan sonra ver elini doğa, vahşi yaşam.

Belki merak eden olur, madem satmıyorsunuz, neden bu kadar eziyet çekip üretiyorsunuz diye.Mercimekler diğer bitkilerimiz için çok verimli gübre oluyorlar, görüntüleride çok hoş.Diğer bitkilerimizi dedemin yaylada arazisi var. Oradaki suyu toplayıp ona 4 adet havuz yaptık.Hem sulama, hem alabalık yetiştirme, hemde içme suyunu buradan karşılıyor.Hiç bir kimyasalın gimediği bir doğa.Oraya bitki çeşitlemesi amacımız, havuzlarda görsel şölenler, yakındaki dereye monteleyip çevrede bitki zenginliği oluşturma, gri doğayı yeşil doğaya dönüştürme.Bir yandanda tohumdan bitkiler yetiştirme işlerimiz devam ediyor.Sucul bitkiler ve meyveli bitkiler yetiştirme işi ben ve kardeşimde, dede çam fidesinden, dikiminden ve korumasından, anneler ve teyzeler sebze yetiştirmeden, çocuklar hayvanlardan ağaçları ve fideleri korumadan sorumlu.Herkese tavsiye ederim, hayatınızın amacı oluyor.

...ammada yazmışım, malüm kutsal görevler işe gitmem lazım, görüşürüz.
Mehmet
Merhaba sayın merlict

Vay rakip haa....

Ne kadar güzel, senin sucul bitki sevdan ve emeğinin karşısında rakip değil destek oluruz.( Bak yine sihirli kelimeler kullanıyorum...)

Doğadan aldığınız dere yosunlarını, nemli yer bitkilerini yaşatma hevesi ve akvaryum balıkçılığı ile birleşince araştırmacı ruhun hayal dünyası genişliyor, şartları zorlamaya başlıyor.(aynı benim gibi) Eledoaların haricinde , güllere, çınarlardan, losslar ve diğerleri sıcaklık isteği 15 derecenin altına düştümü sorunlar başlıyor.

Ben ortamı ısıtmadan, tropik nilüfer ve lotus türlerini soğuktan korumak için derin su tekniğini kullanıyorum.

Derinliği toprak hizasından aşağı 1-120 cm olan göletin en alt noktasına bırakıyorum, bu göletin kuzey yönünden güney yönüne doğru %80'ini 5cm'lik mavi dış cephe kaplama levhası ile kapatıyorum ve bahara kadar kendi halinde bırakıyorum.

Taban su sıcaklığı 10-15 derece arası oluyor, bu sıcaklıkta bana yeterli oluyor.

Yapacağınız göletlere yerel türleri, soğuğa dayanıklı tür nilüferler, nufar, eledoa(nın kontrolu zordur) türlerini adepte etmen doğru olandır.

Kuzey yönüne Arundo donax (Kamış), Typha latifolia rüzğar kesici olarak kulanabilirsin, gölet kenarı sulak alan bitkilerinde bitki tercihin çok fazladır.

Sana gıpta etmemek elde değil, sen, kardeşin, dede, anneler, teyzeler, çocuklar gerçek bir İMC korksun sizden yaylalar, Allah ağız tadınızı bozmasın, sağlıkla İnşallah yapacağın çalışmaları fazla maliyet yüklemeden yavaş yavaş olmak kaydı ile başaracağına inanıyorum... Malüm kutsal görevler...

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön