View Single Post
Eski 14-10-2011, 11:52   #49
merlict
Ağaç Dostu

merlict's Avatar

Giriş Tarihi: 10-08-2009
Hocam iyi günler.

Malüm benim sucul bitkilere düşkünlüğümü baştan beri bilirsiniz.Nacizane bazı bitkileri kardeşimin bahçesinde yaptığımız basit havuzlarda yetiştiriyoruz.Kısaca sizin İzmir rakibiniz bizizKorkmayın, size pazar bırakırız, sonuçta müslüman mahallesinde salyangoz satmıyoruz.Belli mi olur belki ileride bize gelir ortaklık falan teklif edersiniz ama tabii bizim hissemiz yüksek olur.Eee nede olsa biz temelden başladık, doğal ortamda yetiştiriyoruz.İşçilerimiz yok, kendimiz yoğruluyoruz suyla, toprakla.Bir elimiz çamur bir elimiz yağ içinde.Neyse uzatmayayım, orta doğu ve akdenizin geleceği bizim bahçede yatıyor.

Hocam şaka bi yana merak ettiğim bazı konularda fikir almak.Bizim yaptığımız bazı denemeler.Doğadan aldığımız dere yosunlarını, nemli yer bitkilerini yaşatma hevesi.Akvaryum balıkçılığı ile birleşince tam oluyor.Eledoalardan, güllere, çınarlardan, losslara kadar bir sürü kasa-havuzumuz mevcut.Hepsinin üzerinde sizinkiler gibi mercimekler.(bizim mercimekler daha güzel ama size ayıp olmasın diye yazmıyorum)PVC kasaların içini naylon ile kaplayarak, yan yana onlarca kasa içinde bunları üretip yaşatıyoruz.Malüm önümüz kış.Geçmiş yıllarda kıştan dolayı çok kaybımız olmuştu, bu yıl bunu göze alamıyoruz.Bize öneriniz olurmu (rakibe bilgi vermek caizmidir bilmem ama sen büyük adamsın, anlarsın garibin, zora düşenin halini)Geçmiş yıllarda kasaların bir kısmını kapıcı dairesini kiralayıp (apartmanın kapıcısı yok ama dairesi var) oraya aldık ama maliyeti çok yüksek oldu.Malüm biz bu işi zevk için yapıyoruz, hiçbir bitkimizi satmak amacıyla üretmedik, dediğim gibi denemeler.Meraklılara hediye ediyoruz ama 2 gün yaşatamıyorlar, üzülüyoruz.Son çare olarak Çeşme tarafında birinin havuzları varmış ona vermeyi düşünüyoruz.Tabii verince gelecek yıl tekrar baştan başlayacağız Amacımız bu bitkileri doğal ortam ısılarına alışkın hale getirebilmek.Alışkanlaık kazandıktan sonra ver elini doğa, vahşi yaşam.

Belki merak eden olur, madem satmıyorsunuz, neden bu kadar eziyet çekip üretiyorsunuz diye.Mercimekler diğer bitkilerimiz için çok verimli gübre oluyorlar, görüntüleride çok hoş.Diğer bitkilerimizi dedemin yaylada arazisi var. Oradaki suyu toplayıp ona 4 adet havuz yaptık.Hem sulama, hem alabalık yetiştirme, hemde içme suyunu buradan karşılıyor.Hiç bir kimyasalın gimediği bir doğa.Oraya bitki çeşitlemesi amacımız, havuzlarda görsel şölenler, yakındaki dereye monteleyip çevrede bitki zenginliği oluşturma, gri doğayı yeşil doğaya dönüştürme.Bir yandanda tohumdan bitkiler yetiştirme işlerimiz devam ediyor.Sucul bitkiler ve meyveli bitkiler yetiştirme işi ben ve kardeşimde, dede çam fidesinden, dikiminden ve korumasından, anneler ve teyzeler sebze yetiştirmeden, çocuklar hayvanlardan ağaçları ve fideleri korumadan sorumlu.Herkese tavsiye ederim, hayatınızın amacı oluyor.

Hocam teveccühünüze güvenerek yazdım, heralde burada üzmek istediğim son kişi siz olursunuz.

...ammada yazmışım, malüm kutsal görevler işe gitmem lazım, görüşürüz.
Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön