Sevgili bonsai sever arkadaşlar.
Üzülerek bir şey belirtmek istiyorum.
Üzülmemin sebebi şu...
HErkez bir sevda ile bonsai çalışmaksı yapmak için son hızla bir fidanlığa **** bir ormanlık alana giderek oradan bir ağaç alıp geliyor.
Lakin bonsai çok uzuzn sürede gelişen yaşayan bir heykeldir ve sizin onu şekillendirmenizi bekler.
Siz şekil vermez iseniz doğa onu kendiliğinden şekillendirir.
BU ise çok uzuzn yıllar alır.
Bizim burada yapmamız gereken en önemli rol şu dur.
*********Bonsai yapmayı düşündüğünüz fidanın bir takım özelikleri olmalıdır.
BU konuyu tekrar yenilemek gerekecek.
1..Bonsai için seçtiğiniz fidan kalın bir gövde yapısında olmalı.
2..Sık dalı ve bol sürgünlü olmalı.
Bu kural ne işe yarar.
BU kurala uyar iseniz.AĞaçınızı 5 ila 6 yılada sergileneçek düzeye getirmek için uğraşmaz 1 ila 2 yıl içinde hatta aldınız ilk anda bile sergileme değer bir bonsaiyınız olur.
Bu sistem fidanddan yapılaçak bonsai çalışmanızda ne hızlı metoddur.
Sizlerden ricam seçmiş olduğunuz fidanları bu kurallara göre seçin.
Ben bir fidandan bonsai yapraken nerde ezik büzük saksısı kıralımış üzt daları zedenemiş gövdesi yamuk yumuk olmuş fidanları seçerim zaten böyle fidanları fidanlık sahibi pek satmak istemez çünkü daha düzgün şekili fidanları satmak daha kolaydır.Bunun sebebi bu fidanları alaçak kişiler daha çok onları bir yerlere ekmek için kulanırlar.
Lakin biz bonsai severler ismindende anlaşıldığı üzere bir ağaçı tepsiye dikicez ve onu olması gerekn yaşından daha yaşlı göstererek minyatür bir ağaç görüntüsü oluşturmaya çalışaçağız.
BU konuyu belirtmemin ve üzerinde durmamın sebebi şu....
Bu ve ya şu şekilde yukarıda görüldüğü gibi fidanlar sitede yer almakda ve bonsai ilk başlayan arkadaşlar benim gibi bonsai severlerden aldıkları fidanların şekillendirmeleri konuusnda yardım istiyorlar.
Burada bu hobi ile haşırneşir olan bizler için zorlayıcı bir sorun orataya çıkıyor.
Çünkü konunun başında belirtiğim gibi her aldığınız fidan bu şekillendirme için uygun olmaya biliyor ve bizim burada yaptıgımız yönlendirme uzuzn vadede meyvesini veriyor.
Sizlerden ricam lütfen alaçağınız fidanlarda yukarıda belirtmiş olduğum kural çercevesinde bir fidan seçimi yapmanız.
Ayrıca siteye bir takvim hazırladım.
Bu takvim sizin için çok gerekli bu sayede ne zmana ve hangi ağaç için hangi uygulamayı yapaçağınız zamanı burada göreçeksini
Sayın ebonsa
Şimdi ağaçınızı şekillendirmeyi düşünüyorsanız.Özelikle sabin ardıçlarını geç kaldınız.Şu anda sadece saksı değişimi yapabilirsiniz.
BUdama **** tellemeye yönelik yapçağınız bir işlem ağaçı aşırı zorlayaçakdır.
Ve kurumasına sebeb olabilir.Şİmşir için bir sorun görmüyorum.
|