View Single Post
Eski 12-10-2011, 10:24   #11
sonuncumurat
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 46
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi orhan001 Mesajı Göster
öncelikle teşekkür ederim murat bey.
-peki birleştirme her mevsim yapılabilir mi?
-misafir arılarda anası öldüğünde sitrese girip saldırganlaşma olabiliyor mu?
-misafir arılar ev sahibi ile birleştiğinde yağmacı gözüyle değerlendirilme durumu olup savaş çıkma durumu ihtimali var mı?
-birleştirmede misafir arılar peteğiyle birlikte mi yapılmalı?
-birleşme analı olan kovana misafir arıları taşıyarak mı yoksa anasız olan kovana analı kovandaki petekleri taşıyarak mı daha sağlıklı yapılabilir.

biraz fazla soru sorup zahmet verdiğim için özürlerimi arzederim.
orhan bey. birleştirme anasız arıyı tespit ettiğiniz an, hava sıcaklığı uygunsa anında yapılabilir. yapılmalıdır da.
ana kaybına uğramış arıyı kontrol ederken kovandan aldığınız ilk çerçevede arıların huzursuz huzursuz kaçışmalarından anasız olduğuna kanaat getirebilirsiniz. incelemenizde günlük yavru olmadığını görürsünüz.

eğer herhangi bir koku sıkmadan birleştirme yapılırsa ana kaybı bile yaşanabilir. bi kovanı kurtarayım derken iki kovan telef olabilir.

zayıf ta olsa birinin anasını öldürüp birleştirmek pek akıl karı değil. ancak bal akım zamanı örneğin beşer çerçevelik iki arıdan birinin anasını bulup iki çerçeve bırakıp üç çerçeveyi arısıyla beraber diğer kovanla birleştirip güçlendirme yapılabilir. iki çerçevede hazır ananız bulunmuş olur. 8 çerçeve olan arıdan iki ayrı 5 çerçevelik kovandan alacağınız baldan fazlasını alabilirsiniz.

ben birleştirme işlemini sadece anasız olanlarda yapıyorum. genelde hemen yanındaki analı kovana birleştiriyorum. gül suyu veya kekik suyu, genelde kekik suyu kullanırım. hiç bişey olmadığı zaman bir soğanı kesip sürmek bile yeterli olur. önemli olan ana arının salğıladığı kokunun arıları etkilemesini engellemek. önce analı kovanın çerçeve aralarına bir miktar sıkıp üzerine gazete koyup onun üzerine boş katı ve katın içine anasız kovandaki çerçeveleri arılarıyla beraber koyuyorum. anasız arılarada bir miktar koku sıkıp kapağı kapatıyorum. bi gün sonra gittiğimde gazete arılar tarafından kemirilmiş, üst kattaki arılarla alt kattakinlerin gül gibi geçinip gittiğine şahit oluyorum. böylece hem anasız kovan ziyan olmamış oluyor hemde diğer kovan güçlenmiş oluyor.

bu yöntemi bölme arılara diğer kovanlardan takviye vermek içinde kullanıyorum. ve inanın müthiş bi gelişme oluyor. bu güne kadar yaptığım bu uygulamalarda bırakın ana kaybını, arıların kavga edip birbirlerini öldürdüğüne bile şahit olmadım. hem uygulamasıda pratik.

sonuncumurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön